Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa la Iași, cu un mesaj de încredere

Interviu cu pr. Felix Roca despre pregătirile pentru apropiata vizită a papei Francisc

Papa Francisc va face o călătorie apostolică în România în perioada 31 mai - 2 iunie, fiind prezent la București, Iași, Blaj și Șumuleu-Ciuc. În Iași va sosi în după-amiaza zilei de 1 iunie, întâlnind în special bolnavii, copiii, tinerii și familiile, în catedrală și în fața Palatului Culturii. Pentru a înțelege stadiul pregătirilor, pr. Felix Roca, responsabil cu pastorația tinerilor și a copiilor, a avut bunăvoința de a răspunde la câteva întrebări.

- Care credeți că este mesajul către copii și tineri cu care Sfântul Părinte va veni la Iași?

Papa Francisc are mare încredere în tinerele generații. Demonstrează acest lucru nu doar prin cuvinte, ci mai ales prin inițiative și gesturi concrete. Este de-ajuns să ne gândim că, în general, în călătoriile sale apostolice are o întâlnire specială cu tinerii. Acest lucru arată cât de importanți sunt ei pentru Sfântul Părinte. El a dorit un Sinod al episcopilor dedicat tinerilor, pentru ca Biserica să înțeleagă mai bine cum poate să îi ajute pe tineri să își trăiască credința și cum să valorizeze modul lor de a vesti evanghelia. Papa are o mare facilitate de a se adresa tinerilor și copiilor pe limbajul lor, fără prea multe ocolișuri sau fraze prefabricate. Vorbește direct la inimă pentru a le transmite că Biserica are mare încredere în ei. Sunt convins că papa Francisc va veni la Iași cu un mesaj de încredere în tinerele generații și că le va spune tinerilor ceea ce a dorit să transmită la Ziua Mondială a Tineretului din Panama: "Voi sunteți acum-ul lui Dumnezeu". Consider că un alt îndemn pe care îl va transmite Sfântul Părinte tinerilor este acela de a sta în contact cât mai mult cu cei mai în vârstă.

- Cum va fi programul din fața Palatului Culturii?

Ziua de 1 iunie va fi foarte intensă! La Iași, papa va prezida Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile. Aceasta va fi precedată de un program de pregătire pentru sosirea Sfântului Părinte în care vor fi implicați copii, tineri, persoane consacrate și preoți. Va fi un moment de împărtășire a bucuriei credinței și de manifestare a entuziasmului vizitei papei. Papa va sosi pe aeroportul din Iași, va vizita catedrala, va saluta din papamobil pe cei prezenți în Piața Palatului Culturii și apoi va conduce Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile de pe scena amplasată în fața Palatului Culturii. Această întâlnire, ce va avea loc înaintea Rusaliilor, va sta sub semnul dialogului dintre generații, fiind inspirată de cuvintele din Cartea profetului Ioel: "Voi revărsa Duhul meu peste orice făptură: vor profeți fiii voștri și fiicele voastre, bătrânii voștri vor avea visuri și tinerii voștri vor avea viziuni (3,1). Ceremonia va cuprinde mărturii ale tinerilor și familiilor, proclamarea cuvântului lui Dumnezeu, discursul Sfântului Părinte, rugăciunea credincioșilor, rugăciunea de consacrare a tinerilor și a familiilor către sfânta Fecioară Maria și se va încheia cu binecuvântarea Sfântului Părinte. Totul va avea loc sub blânda privire a sfintei Fecioare Maria reprezentată de icoana Maicii Domnului de la Cacica.

- Cum vor fi implicați tinerii și copiii?

Papa va veni la Iași chiar de Ziua Internațională a Copilului. De aceea, copiii vor avea o atenție specială din partea organizatorilor și, bineînțeles, a Sfântului Părinte. Va fi cea mai frumoasă Sărbătoare a Copiilor, din lunga serie de sărbători pe care le organizăm la nivel diecezan în prima sâmbătă din luna iunie. Un grup de copii va însoți procesiunea icoanei Maicii Domnului de la Cacica pe traseul de la catedrală spre scena din fața Palatului Culturii. Un mic grup de copii îl va întâmpina pe papa Francisc în fața scenei, iar un alt grup va fi prezent pe scenă în apropierea papei. Tinerii vor fi protagoniștii întâlnirii cu Sfântul Părinte. Aceasta va fi și Ziua Tineretului la nivel diecezan, pe care obișnuim să o marcăm în prima sâmbătă din luna mai. Mulți tineri s-au oferit ca voluntari pentru bunul mers al evenimentului, alții vor face parte din cor. Întâlnirea cu Sfântul Părinte va fi animată de doi tineri căsătoriți; un tânăr student va da o mărturie în fața papei și a celor prezenți, iar alți tineri vor proclama intenții de rugăciune. Toți tinerii prezenți la întâlnirea cu papa Francisc vor avea un sector special amenajat, pentru ca în felul acesta să trăiască împreună bucuria prezenței în mijlocul lor a urmașului sfântului Petru.

- Care este rolul voluntarilor?

O întâlnire de o astfel de însemnătate și amploare nu poate să se desfășoare în bune condiții fără sprijinul voluntarilor, motivați, responsabili și bine pregătiți. Episcopia de Iași dorește ca, "împreună" cu voluntarii dispuși să dea o mână de ajutor, să transforme această vizită într-un eveniment frumos și bine organizat, într-un moment de vie memorie pe care toți să-l păstreze în minte ca o zi extraordinară. Jertfa voluntarilor este un răspuns concret și generos la invitația Sfântului Părinte să mergem împreună. Este bucuria și entuziasmul de a lucra umăr la umăr cu alții pentru a ajunge la un vis comun. Nu ascund faptul ca va fi o muncă enormă, însă sunt convins că voluntarii noștri, în mare parte tineri, au resurse extraordinare primite de la Dumnezeu pe care le vor fructifica la maxim pentru binele tuturor.

- De câți voluntari vorbim?

Au răspuns inițiativei noastre un număr de peste 400 de voluntari. Este un grup foarte frumos pe care îl vom forma, astfel încât fiecare în parte să știe ce are de făcut spre binele tuturor acelora care vor participa la întâlnirea cu papa Francisc de la Iași.

- Ce anume au de făcut voluntarii?

În general, munca voluntarilor este în slujba asistenței participanților. Este vorba despre primire, îndrumare, informare, asistență la punctele de control, asistență la diferite activități etc. Un alt domeniu este cel logistic, ce presupune transport persoane, transport materiale, distribuire materiale, aranjarea diferitelor structuri necesare, supraveghere și pază, curățenie și ordine etc. Al treilea domeniu în care voluntarii se implică este cel legat de comunicare, promovare, asistență acordată jurnaliștilor etc.

- Cum vor fi formați voluntarii?

În perioada 6-11 mai au fost organizate șase întâlniri de cunoaștere, informare și formare. Acestea au avut loc la Bacău, Pașcani, Pustiana, Roman, Iași și Suceava. În cadrul acestor întâlniri s-a vorbit despre importanța momentului vizitei Sfântului Părinte la Iași, despre ceea ce înseamnă a fi voluntar la un astfel de moment unic, precum și despre toate aspectele legate de organizare, astfel încât evenimentul de la Iași să se desfășoare în cele mai bune condiții. Un rol important îl vor avea și întâlnirile din zilele premergătoare evenimentului, deoarece atunci se vor cunoaște toate detaliile desfășurării.

- Care sunt cele mai importante trei calități ale unui voluntar pentru vizita Sfântului Părinte la Iași?

În primul rând, se cere un atașament deosebit față de Sfântul Părinte și față de valorile pe care acesta le propune, apoi un spirit generos de slujire și de sacrificiu și, în al treilea rând, un simț deosebit al responsabilității.

- Ce ar trebui să știe cei care doresc să-l întâlnească pe Sfântul Părinte la Iași?

Întâlnirea de la Iași cu papa Francisc este o sărbătoare a credinței! Ne vom aduna în jurul Sfântului Părinte pentru a manifesta credința noastră în Isus Cristos și devoțiunea față de sfânta Fecioară Maria. Bucuria, entuziasmul, curiozitatea își au locul lor, însă primul loc este bine să îl aibă rugăciunea. Un astfel de eveniment nu poate să nu fie o oportunitate de jertfă. Păstrând proporțiile, va fi ca la Zilele Mondiale ale Tineretului, unde se merge mult pe jos, se stă în soare, se simte oboseala etc., însă peste toate se înalță mulțumirea de a trăi, împreună cu mulți alții, bucuria de a fi Biserică în jurul Sfântului Părinte, care vine la noi pentru a ne întări în credință și în comuniune. Vine pe plaiurile noastre pentru a ne spune să mergem împreună, copii, tineri, familii, persoane consacrate, preoți, privind cu toții la Cristos, cel care rupe lanțurile dezbinării și ne întărește în comuniune.

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat