Nettuno
La doar 65 km de Roma, pe faleza Mării Tireniene, străjuiește Sanctuarul Pontifical al Sfintei Fecioare Maria a Harurilor din Nettuno. Localitatea își trage numele de la zeul Neptun care avea aici un vestit templu, aflat pe locul actualei biserici "Sfântul Ioan". Până în anul 1550 nu se poate vorbi de un sanctuar, ci doar de o bisericuță dedicată Bunei-Vestiri.
Azi însă Nettuno este considerat un punct de legătură între Biserica Catolică și Biserica Anglicană. Și iată de ce. Începând cu anul 1532 regele Henric al VIII-lea a început demersurile schismei, care a fost urmată de grele persecuții împotriva catolicilor, fiind incendiate biserici, statui, icoane.
În localitatea Ipswich era o statuie miraculoasă a Maicii Domnului, venerată în toată Anglia. Se pare că această reprezentare a Mariei datează din anul 1182. Sanctuarul de la Ipswich a fost distrus de Thomas Cromwell în anul 1538. Dar tot el a salvat statuia ascunzând-o într-o capelă particulară. Când și această capelă era în pericol, un grup de marinari au intenționat să o salveze. Au pus-o pe corabie cu gândul să ajungă cu ea la Napoli. Dar, dintr-odată, s-a iscat o furtună puternică pe Marea Tireniană, surprinzându-i pe marinari. Au acostat în dreptul localității Nettuno. După încetarea furtunii au încercat să plece mai departe, dar nicicum nu au reușit pornirea navei. Au hotărât, așadar, să încredințeze statuia comunității din Nettuno. Sătenii au fost foarte încântați de frumusețea statuii și au așezat-o în bisericuța lor. Cu trecerea anilor, statuia Mariei era din ce în ce mai venerată fiind consemnate și câteva minuni. Primul sanctuar propriu-zis a fost inaugurat în anul 1649 și încredințat grijii unor eremiți, iar în anul 1888, printr-un decret al Vaticanului, custodia revine călugărilor pasioniști (congregație fondată de sfântul Paul al Crucii). Din cauza poziționării sale pe malul mării, sanctuarul a fost șubrezit și, de aceea, a necesitat închiderea sa de mai multe ori între anii 1904 și 1914. În anul 1914 călugării propun un proiect pentru un nou sanctuar, susținut financiar chiar și de sfântul papă Pius al X-lea. În anul 1960 se adaugă porticurile din părțile laterale de la intrare, iar inaugurarea oficială are loc la 15 august 1969. Impresionează arcadele laterale de la intrare, care, ca două brațe întinse, invită pelerinul să se apropie și să intre.
Statuia Maicii Domnului, cu pruncul în brațe, este așezată în partea centrală a prezbiteriului. Interiorul bisericii, fiind foarte simplu, evidențiază admirabil frumusețea altarului și a icoanei miraculoase. Maria și pruncul poartă pe cap coroane împărătești. Statuia este flancată de reprezentările a doi sfinți: Roca și Sebastian. Toate lucrările de artă din interior aparțin artistului Tito Amodei (preot pasionist).
Sanctuarul din Nettuno mai este important și pentru că adăpostește relicvele sfintei Maria Goretti. E adevărat că ea s-a născut în Corinaldo (regiunea Marche), dar după moartea tatălui (la 6 mai 1900) mama, rămasă văduvă, se stabilește cu cei 6 copii lângă Nettuno. Aici este martirizată Maria la 5 iulie 1902. În anul 1950 este canonizată de către papa Pius al XII-lea, iar relicvele erau deja așezate în cripta sanctuarului din anul 1929. Se poate vedea și o reprezentare a fetiței martirizate, realizată în ceară de sculptorul Volterrano Volterrani.
Doi sfinți papi au fost pelerini la Nettuno: sfântul Paul al VI-lea (14 septembrie 1969) și sfântul Ioan Paul al II-lea (1 septembrie 1979). Papa Paul al VI-lea, în august 1970, a ridicat sanctuarul la rangul de basilica minor.
Sărbătoarea sanctuarului are loc la începutul lunii mai, când o delegație de credincioși anglicani vin de la Ipswich la Nettuno, iar la sfârșitul lunii catolici de la Nettuno întorc vizita, deplasându-se în Anglia.
Pr. Iosif Dorcu