Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Icoana de la Cacica - istorie și semnificație

Cu câteva zile înainte de sosirea papei Francisc la Iași, icoana Maicii Domnului de la Cacica, Madona Neagră, va fi adusă în catedrala din Iași. În toate bisericile Diecezei de Iași va fi o novenă de rugăciuni către sfânta Fecioară în vederea unei pregătiri spirituale cât mai bune pentru întâlnirea cu Sfântul Părinte.

Cu câteva momente înainte de sosirea papei la Iași, ea va fi purtată în procesiune spre locul întâlnirii, adică pe scena special amenajată din fața Palatului Culturii, pentru a arăta că Maica Domnului - stăpână preaiubită în această țară, care este grădina ei - îi veghează cu prezența sa maternă pe toți cei care vor să trăiască în credință și rugăciune această întâlnire extraordinară.

Icoana Maicii Domnului de la Cacica este copia uneia dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria din lumea catolică. Este vorba despre "Madona Neagră" (Czarna Madonna) de la Czestochowa (Polonia). Până în prezent, ea a fost vizitată și văzută de mii de pelerini din țară și din străinătate, în sanctuarul internațional de la Cacica, din inima Bucovinei.

Icoana a ajuns la Cacica pentru prima dată în urmă cu aproximativ 210 ani. Contextul istoric care a prilejuit stabilirea ei în localitate este cel al venirii polonezilor în această zonă a Bucovinei, pentru a extrage zăcămintele de sare descoperite aici. În amintirea pelerinajelor de la Czestochowa, noii veniți au adus cu ei o copie a icoanei care exista în renumitul sanctuar marian. Istoria acesteia merge în trecut până în secolul al XVII-lea. Mai întâi, icoana a stat într-o biserică a iezuiților din Stanislawow, în sudul Poloniei, ca mai apoi să fie așezată în prima biserică din Cacica, ctitorită în anul 1809. După aproape 100 de ani, mai exact la 16 octombrie 1904, este sfințită actuala biserică, iar icoana care o reprezintă pe "Madona Neagră" este așezată la loc de cinste, în altarul principal, întâmpinând cu frumusețea ei pe orice pelerin imediat după pășirea pragului bisericii.

Un alt moment important din "biografia" acestei icoane, care merită menționat, este "vizita" pe care a făcut-o la Vatican și întâlnirea ei cu papa Francisc. Acest lucru s-a întâmplat la 30 aprilie 2014, în prezența unei delegații conduse de PS Petru Gherghel. Sfântul Părinte, cu această ocazie, a binecuvântat noile veșminte și coroanele Maicii Domnului și ale pruncului. Acestea au fost realizate de artiști de la sanctuarul Maicii Domnului de la Czestochowa și Gdansk (Polonia). Încoronarea oficială a avut loc la Cacica, în cadrul pelerinajului internațional de la 15 august 2014.

Icoana Maicii Domnului de la Cacica a vizitat toate comunitățile catolice din Dieceza de Iași, între anii 2010 și 2014, când obiectul reflecției comune a Bisericii locale a fost identitatea familiei creștine și rolul ei în lumea de astăzi. Pelerinajul venerării icoanei s-a numit "Peregrinatio Mariae" - în traducere, "Pelerinajul Mariei" -, subliniind o realitate spirituală, și anume că Maria însăși a mers la toți cei care îi recunosc maternitatea și ocrotirea, pentru a-i întări în credință și în drumul spre mântuire.

Icoana o reprezintă pe preasfânta Fecioară Maria ținându-l în brațe pe pruncul Isus. Pictura pe pânză este acoperită cu un basorelief din lemn aurit, lăsând să se vadă fețele și palmele lui Isus și ale Maicii Domnului. Maria și Isus au pe cap coroane. Mâna dreaptă a Fecioarei este îndreptată către Isus, sugerând îndemnul ei evanghelic: "Faceți tot ce vă va spune!" În mâna stângă, pruncul Isus strânge la piept o carte, iar mâna dreapta o are ridicată în semn de binecuvântare.

Ei îi sunt încredințați tinerii și toate familiile creștine, care doresc să trăiască în această lume ca autentici creștini, lăsându-se călăuziți de cea care este invocată ca regină a familiilor și ajutor al creștinilor.

Pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat