Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

Chemarea papei Francisc la misiunea de a fi "făuritor de punți"

Ziua de 1 iunie 2019 trebuie înscrisă cu litere de aur în istoria Bisericii noastre locale ca una dintre cele mai importante, mai sfinte și, desigur, mai fericite dintre zile. Un papă, păstorul suprem al Bisericii Catolice, a binevoit să vină la noi.

Atunci când papa Francisc a anunțat dorința de a ajunge în România în vizită pastorală - la 20 de ani de la prima vizită din întreaga istorie făcută de un papă, cea a sfântului Ioan Paul al II-lea, din anul 1999 -, el a ales pentru noi toți un logo care dezvăluie un gând și un proiect de o profundă încărcătură simbolică pentru viața de credință: "Să mergem împreună!"

Acest proiect al Sfântului Părinte corespunde întru totul misiunii sale istorice, care vine să explice și să contureze chemarea și mandatul încredințat de Dumnezeu, acela de a fi pentru toți fiii Bisericii un factor al comuniunii, un făuritor de punți și contacte, un adevărat pontifex, adică constructor de poduri și legături.

Cunoscut în viața sa de slujitor al altarului, în calitate de preot și mai apoi de episcop, ca apostol al apropierii și al dialogului, Sfântul Părinte a impresionat lumea din prima clipă a mandatului său cu gestul său de simplitate, de umilință și de prietenie, cerând de la toți și de la întreaga Biserică rugăciuni de binecuvântare, pentru ca el să poată să se roage pentru toți, să evanghelizeze și să binecuvânteze poporul încredințat spre păstorire.

Cu acest proiect de sfântă încredere în ajutorul Domnului, dar și încurajat de sprijinul rugăciunilor întregului popor credincios, și-a început misiunea de păstor, convins că trebuie să ajungă la toți și să-i încurajeze pe toți, mai ales pe cei uitați de lume, pe cei de la marginea societății.

În ziua inaugurării pontificatului său, care a avut loc în sărbătoarea Sfântului Iosif, la 19 martie 2013, papa Francisc avea să definească misiunea pe care a primit-o de la Dumnezeu și pe care trebuia să o ofere tuturor, în predica adresată întregii Biserici și societăți: "Nu trebuie să uităm că adevărata putere și slujire pe care papa trebuie să o împlinească este aceea de a intra tot mai mult în acea slujire care are punctul cel mai înalt și luminos pe cruce, acolo unde Mântuitorul și învățătorul tuturor a arătat-o întregii lumi, adică o slujire umilă și concretă, o dăruire plină de credință ca aceea a sfântului Iosif, slujitorul Sfintei Familii. După cum Isus și-a deschis brațele pentru a-i îmbrățișa pe toți și a-i păstra uniți și ocrotiți, tot așa el, chemat să fie slujitorul slujitorilor lui Dumnezeu, trebuia să-i păstreze pe toți uniți, îmbrățișați cu mare afecțiune și gingășie, mai ales pe cei mai săraci, mai slabi și mai mici, despre care vorbea sfântul Matei în evanghelia sa despre judecata finală. Dragostea către cei care au foame, sete, sunt străini, goi, bolnavi sau în închisoare va fi criteriul dobândirii răsplății veșnice (cf. Mt 25,31-46). Numai cine slujește cu iubire știe să ocrotească și să păzească".

Fidel acestui program, papa Bergoglio a deschis neîncetat brațele către toți, apropiindu-se de oameni și ajutându-i să se apropie unii de alții, căutându-i mai ales pe cei mai săraci și marginalizați, cerându-le celor care au bogății să se îndrepte spre cei lipsiți și năpăstuiți. Încă de la început, întreaga sa operă pontificală s-a extins către toți, mai ales spre cei de la periferii, spre cei uitați și disprețuiți. Gândul său a fost să-i apropie pe oameni de oameni, să-i cheme pe toți la o cultură a căutării, a dialogului și a frățietății.

Tocmai aceasta a fost și este carisma specială a papei Francisc, care vrea ca toți oamenii, indiferent de rasă ori convingeri religioase, indiferent ce misiune au, să știe să se apropie de ceilalți, creând o atmosferă de frățietate și solidaritate, vrednică de omul chemat pentru a fi în lume imagine și chip fidel al lui Dumnezeu.

Sfântul Părinte papa Francisc a dorit să vină la noi pentru a ne convinge să creăm o lume mai bună și mai dreaptă, o societate mai deschisă și mai unită, care nu trebuie să aibă un alt fundament decât planul veșnic al lui Dumnezeu, în virtutea căruia noi toți suntem egali și frați, destinați pentru aceeași binecuvântare și fericire veșnică.

Comuniunea și unitatea din sânul Sfintei Treimi constituie fundamentul unei lumi mai bune și mai fericite. Oamenii nu trebuie să se îndepărteze unii de alții, să se izoleze de cei care au o istorie și o cultură diferite, ci să se apropie tot mai mult pentru a crea adevărata familie umană.

Venind la noi și încredințându-ne mesajul său, ne cheamă să nu ne izolăm, să nu ne îndepărtăm, înstrăinându-ne de ceilalți, ci "să mergem împreună" ca frați și surori, ca fii și fiice, căutând să ne apropiem sufletele, creând adevărate punți unii către alții.

Imaginea ce exprimă în chip minunat această realitate a comuniunii este cea din fundalul logoului: chipul Mamei noastre cerești, unică pentru toți oamenii și creștinii, care ne ia sub mâinile sale iubitoare, arătându-ne drumul comun spre cel care singur este centrul întregii noastre vieți umane și spirituale.

Sunt convins că alegerea acestei imagini și a cuvintelor însoțitoare reprezintă fundamentul profund al gândului și al intenției Sfântului Părinte, care a avut, încă de la începutul pontificatului său, această convingere puternică și acest gând sfânt de a ne invita la apropiere, la colaborare și comuniune. Este, de fapt, darul pe care ni-l aduce venind la noi și pe care vrea să ni-l lase nouă, celor care i-am ieșit în întâmpinare.

Începutul lunii iunie - lună dedicată inimii preasfinte a lui Isus - ne cheamă să ne simțim cu toții frați și mereu uniți în jurul crucii sfinte, ce reprezintă un drum fericit spre împlinirea rugăciunii lui Isus de la Cina cea de Taină, "ca toți să fim una". Să nu uităm nicicând chemarea Sfântului Părinte papa Francisc spre împlinirea misiunii noastre în această lume!

Așadar, să nu uităm nicicând să mergem împreună!

+ Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat