Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Postul celor "strângători"...

Oare vom reuși vreodată să ne eliberăm de tendința de a aduna? Când vom subjuga patima de a strânge lucruri? Încă de mici adunăm jucării, dulciuri - orice; hotărâți să avem mai mult decât fratele, colegul sau vecinul. Crescând apoi, am început să adunăm lucruri peste lucruri: haine, pantofi, telefoane, cărți. Îngrămădim totul în camera noastră, în viață, în suflet...

Adunăm prea mult! E o aglomerație sufocantă în viața noastră. Dacă ne uităm chiar acum în jurul nostru, descoperim lucruri pe care le-am adunat, le posedăm, dar pe care nu le-am mai folosit de săptămâni sau luni, poate chiar ani! Adunăm mult, din ce în ce mai mult, îmbogățindu-ne în fața oamenilor, dar nu și înaintea Domnului (cf. Lc 12,21). Îngrămădiți și sufocați de lucruri, ne mișcăm greu spre celălalt: trăim înconjurați de multe lucruri, dar puțini oameni!

Este dureroasă conștientizarea "conviețuirii cu lucrurile". Simțindu-ne sufocați, căutăm salvarea, iar timpul Postului Mare, timpul marilor (presupuse!) renunțări, pare ideal pentru a începe o viață nouă. Dar vom reuși oare să ne eliberăm de lucruri pentru a ne înconjura de oameni? Ne vom scutura de pământ pentru a ne lăsa acoperiți de cer?

Postul adevărat îți atinge sufletul și-l purifică, ți-l remodelează: simți cum ești pătruns de liniște, de pace. Inima și viața îți sunt umplute de cer: lumina îți inundă trupul și începi să vezi suferința și nevoile celui de lângă tine, începi să te raportezi altfel la oameni și la lucruri.

Cristos ne dă o inimă nouă, dezrobită de patimi, dezlipită de lucruri, concentrată pe oameni: începi să te lipsești de lucruri și să iubești persoanele, dar și pe Dumnezeu. Primim o inimă vie, dornică să (se) dăruiască.

Postul adevărat presupune dezlipirea prin dăruire. Purificarea adevărată aduce sărăcirea proprie și îmbogățirea celuilalt prin dăruire (cf. 2Cor 8,9; Fil 2,6-8). La ce folosește postul sau renunțarea care nu-l "îmbogățește" pe celălalt? Fără altruism, există riscul unui post fals: postul oamenilor egoiști, indiferenți! Dacă nu dăruim din ceea ce avem și suntem, postul devine dietă, economie, ba chiar zgârcenie!

Așadar, să postim pentru o inimă nouă! Să iubim oamenii mai mult decât lucrurile, puritatea sufletului mai mult decât strălucirea bijuteriilor, cerul mai mult decât pământul! Să ne îmbogățim înaintea Domnului, nu a oamenilor, păstrând doar lucrurile pe care hoții nu le pot fura și nici rugina distruge: "Acesta este postul care-mi place", spune Domnul (cf. Mt 6,20; Is 58,3-9).

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat