Nepotul reginei
Istorioară morală de Iosif Spillmann
Traducere de Mons. Mihai Robu
(continuare din numărul trecut)
Sikatora îngenunche și-i sărută mâna regelui, după cum îi poruncise; însă nu-i promise nimic. Seara târziu, Sivan îl mai chemă o dată pe Sikatora și-i spuse:
- Înțelege-mă bine! Nu ți-am spus să nu te faci creștin, ci numai nu acum. Mai târziu, când ai să fii stăpân și-ți vei câștiga simpatia supușilor tăi, treacă; dar acum, nu. Altfel ai păți ca ginerele meu din Tosa, care și-a recucerit regatul cu ajutorul trupelor mele, dar, îndată ce s-a declarat fățiș pentru creștinism, a fost alungat de pe tron de către bonzi. Știu că-ți umblă gândul să-i părăsești pe zeii Japoniei și nici nu cer de la tine să crezi în ei; cunosc cărticica din care citeai mai adineaori și admit că tot ceea ce conține e mai rațional decât învățătura bonzilor noștri; însă prudența de stat, după care trebuie să se ghideze orice principe, cere negreșit să nu mergi mai departe pentru moment. De aceea, să întrerupi relațiile tale cu orbul și, totodată, cu pajul din Funai și cu învățătorii străini. Acum du-te în cortul tău ca să te odihnești. Privește ce frumos apune soarele! Ce ținut fermecător și bogat la picioarele noastre, aurit de razele-i din urmă! Privește munții și dealurile, și șesul ondulat și golful sclipitor din zare: această țară încântătoare va fi odată a ta! Fii înțelept! Iar acum, noapte bună, fiule! Pentru moment să nu-mi răspunzi nimic!
Tânărul se-ndreptă spre cortul său cuprins de sentimente stranii. De ce noaptea întreagă îl chinuia un pasaj din cărticica orbului? Pasajul suna astfel: "Toate acestea ți le voi da ție, dacă vei cădea la pământ și te vei închina mie". Însă ispita era prea ademenitoare. "El cere numai să nu fac acum acest pas", își spunea tânărul, și era decis să se învoiască, atunci când îl birui, în sfârșit, somnul înspre dimineață. Dormi agitat. Visă că era la vânătoare.
Animalul pe care-l urmărea în goana calului, peste văi și dealuri, era o ființă ciudată: jumătate vulpe, jumătate vultur. Și, când era să o prindă, dispăru, și el se trezi în fața pajului Ștefan, care ținea într-o mână pălăria cea mare de mătase a Shogunului, iar în cealaltă, o cunună de spini. "Alege!" - îi spuse pajul. Atunci el întinse mâna zâmbind spre pălăria de Shogun, însă, spre groaza sa, apucă acea cunună de spini și se trezi. Visase așa de însuflețit, încât i se părea că-l doare mâna de la înțepături.
8. Prințul Sebastian
Când Ștefan se trezi după biciuirea nemiloasă, observă că se afla în închisoare. Îi trebui ceva timp până să-și aducă aminte de cele petrecute. Împrejurul lui era întuneric. Pipăi paiele de orez și peretele, iar când voi să-și ridice capul se lovi de tavanul celulei înguste și joase. Toate mădularele îl dureau, dar mai ales îl chinuia setea. Acum își aduse aminte de evenimentele zilei precedente, de porunca reginei, de refuzul său, de mânia ei și de loviturile crude. I se părea, de asemenea, că Ioscimon l-ar fi osândit la moartea pe cruce, dar nu-și amintea clar acest lucru. Simțea în inima sa o pace adâncă. El mulțumi lui Dumnezeu că-l învrednicise să sufere pentru numele lui și se rugă să-l întărească în lupta de pe urmă.
Setea îl sili să caute dacă nu-i puseseră acolo vreun vas cu apă și, într-adevăr, găsi unul. Îl dusese deja la gură când îi veni în minte dacă n-ar fi cu putință ca misionarii să-i aducă înainte de moarte sfânta Împărtășanie și puse vasul la pământ. Apoi ascultă atent: i se păru că aude pași pe afară. După câtva timp, se deschise ușa.
Paznicul închisorii, un bărbat bătrân, intră înăuntru, iar prin ușa pe jumătate deschisă pătrunse atâta lumină, încât îl putu zări pe cel închis.
- Ehei - începu el - păsărica începe să se miște? Da, da, așa li se cade obraznicilor dacă nu se stăpânesc! Cine te-a împins să te împotrivești reginei și lui Ioscimon? Te sfătuiesc să ceri frumos iertare când va veni prințul și poate că te va scuti de moartea pe cruce. Sau să-ți aduc poate un pumnal ca să-ți spinteci trupul și să faci hara-kiri? Fiindcă ești fiul unui om nobil, asta ar fi mai frumos pentru tine decât să mori pe cruce ca un sclav.
- Bunule bătrân, nu știi ce vorbești. Sinuciderea e o crimă pentru un creștin, iar moartea pe cruce este o onoare. Și fiindcă trebuie să mor, n-ai să-mi refuzi o ultimă dorință. Trimite pe nepotul tău la învățătorii străini să le spună că-i rog să vină vreunul la mine și să-mi aducă pâinea vieții.
Paznicul închisorii se învoi, după multe rugăminți, să trimită după un misionar, însă nu prea credea că Ioscimon îl va lăsa să pătrundă în închisoare. Apoi așeză lângă culcușul băiatului o oală cu orez și închise ușa după sine. Ștefan așteptă un ceas după altul, dar nu veni niciun preot cu mult dorita pâine a vieții.
(va urma)