Postul Mare
Atenți la falșii profeți, care sting iubirea
Postul Mare, început la 14 februarie, este un timp în care, timp de 40 de zile, poate fi redescoperită frumusețea lui Dumnezeu și a omului, dar și a credinței.
La 1 noiembrie 2017, papa Francisc a scris mesajul său pentru Postul Mare 2018, în care a repropus inițiativa "24 de ore pentru Domnul" (9-10 martie), timp dedicat "rugăciunii de adorație și Spovezii". Mesajul, în traducerea pr. Mihai Pătrașcu, poate fi citit pe site-ul Diecezei de Iași (www.ercis.ro).
Titlul mesajului, "Din cauza înmulțirii fărădelegii, dragostea multora se va răci" (Mt 24,12), este inspirat din expresia lui Isus care prevestește suferința sa, dar și riscurile la care vor fi supuse comunitățile creștine prin apariția profeților falși, care "profită de emoțiile umane pentru a face sclave persoanele și a le duce acolo unde vor ei", transformându-i în sclavi ai plăcerii, ai banilor, ai drogurilor, ai relațiilor "folosește și aruncă" și ai realităților virtuale ale social media.
Pentru a scăpa de acești "escroci", papa amintește că "fiecare dintre noi este chemat să discearnă în inima sa și să examineze dacă este amenințat de minciunile acestor profeți falși" și "să recunoaștem ceea ce lasă înlăuntrul nostru o amprentă bună și mai durabilă, pentru că vine de la Dumnezeu și este valabil, cu adevărat, pentru binele nostru".
Papa se preocupă, în special, de faptul că acești falși profeți lasă în om "o inimă rece", putând "să stingă" iubirea. Două sunt considerați cei mai distrugători: "aviditatea de bani, «rădăcina tuturor relelor»", și "refuzarea lui Dumnezeu", profeți care conduc la suferință și moarte.
Pentru a vindeca de "gerul iubirii sufocate" și pentru a rezista în fața "profeților falși", papa Francisc amintește de remediul celor trei căi: rugăciunea, prin care "permitem inimii noastre să descopere minciunile secrete cu care ne înșelăm pe noi înșine, pentru a căuta, în sfârșit, mângâierea în Dumnezeu"; pomana, care "ne eliberează de aviditate și ne ajută să descoperim că mereu celălalt este fratele meu: ceea ce am nu este niciodată numai al meu"; postul, care "ne trezește, ne face mai atenți față de Dumnezeu și față de aproapele, trezește voința de a asculta de Dumnezeu, care singur satură foamea noastră".
Încheindu-și mesajul într-o notă pozitivă, papa Francisc îi îndeamnă pe toți creștinii să se îndrepte cu gândul spre solemnitatea Învierii, când lumina pascală, ca un simbol al luminii lui Cristos, "va alunga întunericul și va umple de strălucire adunarea liturgică", iar "ascultând cuvântul Domnului și hrănindu-ne cu pâinea euharistică, va permite inimii noastre să ardă din nou de credință, speranță și caritate".
* * *
Episcopul Petru Gherghel a postat pe Facebook un mesaj pentru Postul Mare, "timp al mântuirii", în care invită "să ne îndreptăm spre Isus" și "să-l întâlnim pe Isus", realizând că, "de fapt, el ne întâlnește pe noi". Amintind de ritul impunerii cenușii, păstorul diecezei spune că acesta rememorează "că noi suntem cu adevărat țărână, noi nu avem altă forță și bucurie decât aceea de a-l avea pe Dumnezeu drept sprijin".
Insistând asupra întâlnirii cu Isus în timpul Postului Mare, Preasfințitul subliniază care sunt "ajutoarele" pentru "drumul întâlnirii cu Isus": pe lângă post, pomană și rugăciune, sunt indicate și parcurgerea Căii sfintei cruci, momentele de meditație, celebrările sfinte, în special celebrarea sfintei Liturghii, "atunci când noi ascultăm cuvintele sale și îl primim pe el în sfânta Împărtășanie".
"Vă doresc tuturor un timp sfânt al postului și, mai ales, vă doresc să aveți, atunci când Cristos va ieși biruitor din mormânt, bucuria adevăratei împliniri, a adevăratei învieri!", este urarea din încheierea mesajului video al PS Petru Gherghel.
Pagină realizată de pr. Adrian Blăjuță