Răspundem cititorilor
* Ne-au scris de sărbători: Elene Lungu (Vulcan); Viorica Făgărășan și Vasile Creța (București); Elena Dascălu (Iași); Părinții Asumpționiști (Mărgineni); fam. Marin Șpam (Baia Mare); fam. Maria Elisabeta Niculescu (Constanța).
Vă mulțumim pentru felicitările și gândurile frumoase pe care ni le-ați trimis!
* R. (e-mail). "Sunt din Dieceza de Iași și trăiesc în Italia. Am o nelămurire: de ce în România este o taxă fixă pentru simbrie, Botez etc. și în Italia este ofertă liberă, ținând cont de diferența salariilor? Pe când, în România, lumea la țară o duce foarte greu. Cum este posibil ca un bătrân care are 300 lei pensie să dea la simbrie 210 lei? Mulțumesc!"
La astfel de probleme, mai ales venite din partea celor care stau în afara țării, am mai răspuns în revista "Lumina creștinului". Încercăm să reluăm pentru dv. unele idei și să vă răspundem cu privire la cele solicitate. Mai întâi, sper că sunteți de acord cu principiul care spune că toți credincioșii trebuie să contribuie la întreținerea Bisericii, a slujitorilor ei și a bunului mers al parohiei. Principiul este fixat în porunca pe care fiecare creștin o învață la prima sfântă Împărtășanie: "Să plătești Bisericii simbria și celelalte datorii după legi și obiceiuri". Cu privire la taxa pentru susținerea bisericii (numită "simbrie" sau "taxă de cult"), aceasta este fixată de Consiliul Prezbiteral și este aprobată de episcop. Aceasta este actualmente 150 lei de familie pe an, fiind aceeași în toate parohiile. Ceea ce diferă de la localitate la localitate sunt taxele pe care le fixează comitetul bisericesc sau adunarea credincioșilor pentru a avea un clopotar, pentru a întreține un dascăl (acolo unde el nu este angajat), pentru curățenia în biserică sau pentru diferite construcții care se fac în parohia respectivă. Pentru familiile care nu au nicio posibilitate, părintele paroh reduce taxa sau nu o ia deloc. Comparația cu Italia nu merge. Acolo se reține automat din salariu un procent. De aceea pentru toate celelalte este oferta liberă. Vedeți, găsim bani pentru o mulțime de lucruri (telefon, abonament internet, TV, radio, cadouri, brad, lucruri din supermarket etc.), dar, când e vorba de susținerea Bisericii din care facem parte, ne vine greu să oferim...
* A. (e-mail). "Aș dori să știu dacă există o traducere a Cărții Psalmilor, separat de traducerea din Biblia catolică. Mi-ar plăcea să o achiziționez pentru că zilnic citesc și meditez psalmii. Îmi este de folos să am separat numai psalmii, pentru că e o carte mai mică și o pot purta cu mine".
A existat o traducere a psalmilor cu titlul: Psalmii, Alois Bulai, Iosif Răchiteanu (trad.), Ed. "Sapientia", 2006, 14x20 cm, 583 p. Din păcate, această traducere nu mai este pe stocul Librăriei "Presa Bună". Nu știm dacă ea va mai fi reeditată. Psalmii în noua traducere pot fi găsiți fie în Sfânta Scriptură - acum în două formate (cu Vechiul și Noul Testament) -, fie în volumul Liturgia orelor, numit și Breviar (cartea din care se roagă în special preoții și călugării, dar și laicii). Acestea se pot găsi la Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064 Iași, tel. 0232/212003, int. 41.
* D. (e-mail). "Vă mulțumesc pentru răspunsul din luna decembrie 2017, pentru răbdare și înțelegere! Mă doare și îmi este greu să accept că nu mă voi putea căsători într-o Biserică catolică, pe de altă parte mă consolează puțin gândul că dacă ne vom căsători într-o Biserică ortodoxă, o vom face tot în fața lui Dumnezeu, dar urmând o altă doctrină. Mai am o întrebare: credeți că dacă totuși ne vom căsători într-o Biserica ortodoxă îmi voi putea boteza copiii la catolici? O să vă urmez sfatul și o să mă rog în continuare. Vreau să urmez calea Domnului, și sper ca Dumnezeu să mă lumineze și să iau deciziile cele mai bune în viață. Credeți că asta e o încercare pentru mine? Credeți că Dumnezeu mă pune la încercare? Eu asta simt uneori și poate nu sunt îndreptățită să spun asta, dar de ce l-a adus în calea mea, dacă nu voi putea să mă bucur și de iubirea lui și de suportul Bisericii Catolice?
Înainte de toate, trebuie să știți că nici Biserica Ortodoxă nu face o a doua căsătorie. În Biserica Ortodoxă veți primi doar o binecuvântare și vi se vor face niște rugăciuni, dar nu căsătorie. Pentru dv., acceptarea acestei binecuvântări înseamnă abandonarea Bisericii în care ați fost botezată. Biserica Ortodoxă nu cunoaște celebrări mixte. Ea consideră că cei care intră pentru binecuvântare sunt ortodocși sau devin ortodocși. Este posibil, dacă veți întâlni un preot ortodox mai tradiționalist, să vă ceară și să vă rebotezați. Au fost astfel de cazuri. Vă spunem toate acestea ca să știți ce alegeți. Fără îndoială, vă aflați în fața unei alegeri grele. Orice veți alege va însemna durere pentru dv. și pentru alții.
Dacă veți alege să păstrați "iubirea vieții", dv. veți produce durere părinților, rudelor, celor care vă cunosc și Bisericii din care faceți parte. Pe termen lung vă veți produce durere și dv., deoarece n-o să vă puteți spovedi și împărtăși și, chiar dacă veți putea educa și boteza copiii în credința catolică, veți trăi cu conștiința încărcată că dv. personal ați abandonat Biserica și principiile creștine pe care le-ați învățat în familie. Viața trece repede și în fața veșniciei veți ști că nu l-ați iubit pe Dumnezeu mai presus de orice din lumea aceasta, așa cum ne cere el. Dacă veți alege să renunțați la "iubirea vieții", vă veți produce durere inimii dv. și inimii celui pe care îl considerați viitorul soț. Este, cum spuneți dv., un fel de încercare. Dumnezeu probabil vrea să vă încerce credința. Vrea să vadă: ce și cum veți alege? Mereu în calea noastră apar alegeri care implică renunțări mai mici sau mai mari și contează mult cum procedăm. Cel mai greu lucru astăzi este să ne trăim credința până la capăt, să ne păstrăm identitatea, legământul cu Dumnezeu. A fi creștin înseamnă a-l alege mereu pe Dumnezeu și Biserica sa. Rugăciunea este una dintre modalitățile pentru a înțelege ce vrea Dumnezeu de la dv. De aceea, vom continua să ne rugăm pentru dv. și suntem convinși că și dv. o veți face. Poate că ar fi bine să mai invitați și pe alții să se roage pentru dv. în aceste momente dificile. Dumnezeu să vă ajute!