Tinerii, încrederea și pelerinajul de la Basel
Patruzeci de tineri din Dieceza de Iași au participat la Pelerinajul de încredere pe pământ organizat de Comunitatea din Taizé la Basel, Elveția. Grupul a fost coordonat de Oficiul pentru Pastorația Tineretului, în strânsă colaborare cu părintele Daniel Iacobuț, părintele spiritual al grupului de rugăciune Taizé din Iași.
Călătoria a fost plină de momente frumoase, de rugăciune și cântări. În drumul spre Basel, tinerii s-au bucurat de ospitalitatea și prietenia preoților din Dieceza de Iași care activează în Austria. Prima oprire a fost la Ebenfurth, unde părintele Florin Farcaș i-a primit cu bucurie pe toți. Pașii i-au purtat apoi pe străzile Vienei, chiar la domul "Sfântul Ștefan", la o zi după sărbătorirea sa.
Bogăția spirituală a Vienei i-a uimit pe toți, dar Basel își aștepta pelerinii. În perioada 28 decembrie 2017 - 1 ianuarie 2018, această metropolă din nordul Elveției, la granița cu Franța și Germania, a găzduit peste 15.000 de pelerini din întreaga lume. Familii din toate cele trei națiuni și-au deschis ușile pentru a primi în casele lor tineri plini de viață, iubitori de rugăciune și de tăcere. De fapt, a fost prima întâlnire de acest fel care s-a desfășurat în trei țări diferite.
Stilul de rugăciune Taizé este un stil deosebit, care aduce mai aproape de Dumnezeu din ce în ce mai mulți creștini. Fără a renunța la propria identitate, în rugăciunea Taizé, ceea ce unește cu ceilalți este dorința de a fi mai aproape de Dumnezeu și de misterul crucii.
Întâlnirile cele mai semnificative de la Basel erau rugăciunile comune de la prânz și în mod deosebit rugăciunea de seară, ce se desfășura în două arene. Atunci, mii de tineri se adunau laolaltă și se bucurau împreună prin muzică și în tăcere. Nu oricând poți fi în mijlocul unei mulțimi de mii de tineri și să auzi liniștea, să-l auzi pe Isus.
Programul unei zile se deschidea cu micul dejun alături de familia gazdă și continua cu activitatea din parohie. Aici, tinerii mai întâi se rugau împreună, apoi, în grupuri de discuții, aveau posibilitatea să împărtășească din experiența și trăirile lor, din prietenia lor cu Isus.
După-amiezile erau populate de workshop-uri, conferințe și alte programe interactive pregătite special pentru pelerini. De la seminarii despre managementul timpului și antreprenoriat, la concerte de orgă și tururi turistice, tinerii pelerini prezenți la Basel au avut multe oportunități de a investi în ei și în cunoștințele lor.
În ultima zi a anului, toți participanții au avut ocazia să se întâlnească cu ceilalți pelerini din țara lor. Anul acesta, la Basel au fost prezenți 230 de tineri din România. Întâlnindu-se, aceștia s-au rugat împreună, s-au bucurat și s-au colindat după obiceiurile zonelor. Tot aici, trei tineri din Madrid i-au invitat pe tinerii români să aleagă acest mod de a petrece trecerea dintre ani și în anul următor, când ei vor fi gazde.
După rugăciunea la trecerea dintre ani, pelerinii români au avut bucuria să împărtășească din tradițiile lor cu toți cei din parohie, gazde sau pelerini, și să cunoască mai multe despre celelalte țări prezente la întâlnire, în cadrul festivalului popoarelor. Ultima zi a fost un moment de familie, când fiecare a petrecut mai mult timp cu gazdele, sărbătorind împreună Anul Nou.
Raluca Cocuț