Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Anton Durcovici. Darul vieții

Întâmplarea petrecută la 11 octombrie 1917 la Institutul "Notre Dame de Sion", în urma căreia fericitul Anton Durcovici și-a salvat viața în mod miraculos, nu a fost singura de acest gen în anii Primului Război Mondial, în care avea să fie implicat acesta.

Astfel, în toamna anului 1918, fericitul Anton Durcovici s-a îmbolnăvit grav de febră tifoidă, boală care l-a afectat și pe toată perioada iernii 1918-1919. Urmările bolii se pot vedea ușor, de exemplu, într-o fotografie de grup realizată la 17 iulie 1919, cu prilejul jubileului de 25 de ani de preoție ai preotului Lucius Fetz, secretarul arhiepiscopului de București, Raymund Netzhammer, fotografie în care fericitul Anton Durcovici apare cu chipul slăbit, suferind, extrem de marcat de cele aproape zece luni de boală.

În caracterizarea făcută de arhiepiscopul Raymund Netzhammer în anul 1919, cu prilejul nominalizării fericitului Anton Durcovici pentru scaunul episcopal de Iași, se menționau următoarele: "Preotul Anton Durcovici pare să fie de sănătate fizică mai degrabă slabă - a avut deja în iarna trecută de două ori gripă -, dar este foarte rezistent".

În anul 1920, boala recidivează, punându-i viața în pericol. În diverse fotografii realizate la 15 august 1920, la ceremoniile de consacrare a episcopului de Iași, Alexandru Theodor Cisar, fericitul Anton Durcovici se distinge de restul confraților săi preoți prin imaginea de persoană slăbită fizic și suferindă. Acestea erau semnele vizibile ale bolii de febră tifoidă, boală care recidivase.

Îngrijorat de starea fericitului Anton Durcovici, arhiepiscopul Raymund Netzhammer nota în jurnalul său, la 19 septembrie 1920: "Preacucernicul Durcovici zace grav bolnav de tifos. Abia după îndelungate rugăminți și tratative este primit la Sanatoriul maicilor «Sfântul Vincențiu de Paul», unde comanda o are un medic francez". La acest sanatoriu din București, fericitul Anton Durcovici a fost internat în perioada 24 septembrie - 5 decembrie 1920, maicile vincențiene și medicul francez René Driout îngrijindu-l admirabil și salvându-i viața.

Doi ani mai târziu, într-o scrisoare adresată cardinalului Willem van Rossum, prefect al Congregației "De Propaganda Fide", fericitul Anton Durcovici își exprima deplina recunoștință față de arhiepiscopul Raymund Netzhammer, care practic îi salvase viața în 1920. "Monseniorul arhiepiscop - se menționează în această scrisoare - nu a economisit nicio cheltuială și, grație acestei îngrijiri și mai ales rugăciunilor care s-au făcut atunci pentru mine, am fost salvat prin miracol". Timp de șase luni, fericitul Anton Durcovici a fost țintuit la pat, obligat fiind să renunțe la orice tip de activitate.

În scrisoarea adresată cardinalului Willem van Rossum, fericitul Anton Durcovici făcea următoarea apreciere: "Ultimele întâmplări din viața mea, în special momentul îmbolnăvirii, m-au convins de faptul că mă bucuram de o atenție supranaturală, motiv pentru care m-am obligat să-mi dublez eforturile în activitățile mele. Doream să mă achit pentru darul vieții pe care Dumnezeu mi-l dăduse pentru a doua oară".

Jertfele fericitului Anton Durcovici nu s-au oprit însă aici, deoarece în anul 1926 se va îmbolnăvi grav de flebită la piciorul stâng, boală care îl va însoți tot restul vieții sale și pe care o va suporta cu demnitate, inclusiv pe durata anilor grei petrecuți în carcerele comuniste din București și Sighetu Marmației.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat