Ziua Persoanelor Consacrate
Ca în fiecare an, la 2 februarie se celebrează în Biserica Catolică Ziua Persoanelor Consacrate, a XXII-a anul acesta. Asemenea pruncului Isus, călugărițele și călugării sunt invitați să se prezinte "în templu" pentru a-și reînnoi și sărbători consacrarea lor în slujirea lui Dumnezeu. Acest lucru îl vor face, ca de fiecare dată, purtând în mâini lumânări aprinse. Viața lor, dedicată cu devotament celui care i-a învrednicit cu vocații și carisme speciale, trebuie să strălucească în ochii acestei lumi. Ea trebuie să fie totodată o manifestare vie a frumuseții lui Isus, pentru care merită să faci din propria viață o dăruire fără rezervă. Desigur că un asemenea stil de viață este exigent, pentru că pretinde să fii autentic, dezlipit de materialism, de tine însuți, în contrapoziție continuă cu "mersul" acestei lumi. Frumusețea ei nu se simte la prima vedere, însă ea există pentru că acela de care își leagă intim viața persoanele consacrate nu este altcineva decât Isus Cristos.
Acest lucru l-au înțeles în plan mondial mulți bărbați și femei, pentru care urmarea lui Isus Cristos nu este doar o fațetă a vieții lor creștine, ci însăși viața lor. După datele pe care ni le furnizează Anuarul pontifical 2017, există în lume 54.229 de călugări. În cazul călugărițelor, numărul este semnificativ mai mare, ajungând la 720.000 la nivel global. Din analizele statistice desfășurate în ultimii ani, se observă că numărul persoanelor consacrate este în creștere în Africa și Asia de Sud-Est, spre deosebire de America de Nord, Europa și Oceania, unde se constată o descreștere care atinge o cotă de -3% în raport cu statistica anului 2010.
Pe teritoriul Diecezei de Iași există 55 de congregații (13 masculine și 42 feminine), în 98 de case călugărești. Sunt 153 de călugări. Dintre aceștia, 98 sunt preoți franciscani, iar alți 23 sunt preoți aparținând altor congregații. Numărul călugărițelor ajunge la 403. Activitățile educative, catehetice și formative ale acestor persoane consacrate sau numai simpla lor prezență înfrumusețează viața creștină a Bisericii locale și este un semn evident al vitalității ei.
Pr. Cristian Diac