

Papa, în Chile şi Peru
Papa Francisc a făcut o vizită apostolică în Chile şi Peru, în perioada 15-21 ianuarie, fiind a 22-a şi cea mai lungă călătorie apostolică a Sanctităţii Sale în afara Italiei şi a şasea în America Latină. În timpul călătoriei din Chile (15-18 ianuarie), papa Francisc a vizitat capitala, Santiago, precum şi oraşele Temuco şi Iquique, iar în Peru (18-21 ianuarie) s-a oprit în Lima, capitala ţării, precum şi în Puerto Maldonado şi Trujillo.
"Vă dau pacea mea", pentru Chile, şi "Uniţi de speranţă", pentru Peru, sunt motourile alese ca fir roşu ce uneşte cele două etape ale călătoriei, în pragul vizitei sale, papa Francisc spunând că doreşte să ducă un mesaj de pace şi de speranţă în ambele ţări, care se luptă cu succes cu "o cultură a rebutării", prin grija faţă de săraci şi nevoiaşi. În mesajul video difuzat la 9 ianuarie, pontiful le spunea locuitorilor acestor ţări: "Doresc să vă întâlnesc, să vă privesc în ochi, să văd feţele voastre şi să pot experimenta împreună cu voi apropierea lui Dumnezeu, duioşia sa şi milostivirea care ne îmbrăţişează şi ne mângâie".
Din program: după ce a ajuns în seara de 15 ianuarie în Santiago de Chile, următoarea zi a cuprins întâlnirea papei cu autorităţile, societatea civilă şi corpul diplomatic, dar şi vizita de curtoazie a preşedintelui, urmată de sfânta Liturghie în Parcul O'Higgins, iar după-amiază a vizitat penitenciarul feminin din Santiago, s-a întâlnit cu clerul, cu persoanele consacrate şi seminariştii în catedrală. La 17 ianuarie, papa s-a întâlnit cu tinerii la sanctuarul din Maipú. La 18 ianuarie a celebrat Liturghia în Iquique, iar după-amiază a plecat spre Lima, în Peru, următoarea zi întâlnind autorităţile şi popoarele din Amazon. La 20 ianuarie, papa a celebrat Liturghia în Huanchaco, întâlnind preoţii, persoanele consacrate şi seminariştii diecezelor din nordul Perului. Întors în Lima, în ultima zi a călătoriei sale, papa s-a rugat în faţa relicvelor sfinţilor peruviani din catedrală, după care a celebrat Angelus şi Liturghia la Baza Aeriană "Las Palmas", seara întorcându-se spre Roma.
Printre momentele-cheie ale călătoriei, un loc important l-a ocupat întâlnirile cu populaţiile mapuche chiliene şi în mod special "Liturghia pentru progresul popoarelor", pe care papa a celebrat-o în Temuco, la 17 ianuarie. Localitatea a fost aleasă şi pentru faptul că se află în zona care, în mod tradiţional, este considerată a fi cea mai săracă, reprezentând 23% din populaţie. La această Liturghie, pe lângă cei 300 de preoţi, a fost prezentă şi o delegaţie formată din 23 de reprezentanţi indigeni mapuche, una dintre rugăciunile credincioşilor fiind pentru acest popor care luptă în Chile şi Argentina pentru păstrarea propriei identităţi: "Dumnezeule atotputernic şi veşnic, te rugăm pentru popoarele noastre indigene şi în mod special pentru poporul nostru mapuche, pentru ca, fidel culturii şi tradiţiilor sale, să contribuie cu înţelepciunea sa ancestrală la adevărata dezvoltare a regiunii noastre". În Peru, una dintre principalele întâlniri a fost la 19 ianuarie, în Puerto Maldonado, unde, întâlnind pentru prima dată comunităţile amazoniene, papa a primit expresii de afecţiune de la liderii popoarelor indigene, cărora le-a adresat un mesaj de încurajare, solidaritate şi speranţă.
Deşi călătoria nu a fost uşoară, fiind anticipată de atacuri împotriva bisericilor şi de mesaje împotriva acestei vizite, papa a dorit să fie în această călătorie un "pelerin al bucuriei şi al speranţei", purtând popoarelor speranţa creştină bazată pe evanghelie.
* * *
Chile
Suprafaţa: 756.102 km2
Populaţia: 17.110.000
Capitala: Santiago de Chile
Ziua naţională: 18 septembrie
Confesiuni: 58% romano-catolici; 14% protestanţi; 24% fără religie (atei, gnostici etc.); 4%alte religii
Peru
Suprafaţa: 1.285.216 km2
Populaţia: 29.907.003
Capitala: Lima
Ziua naţională: 28 iulie
Confesiuni: 81,3% romano-catolici; 12,5% protestanţi; 3,3% alte religii; 2,9% religii nespecificate sau atei
Pr. Adrian Blăjuţă