Pași spre unitate...
Astăzi, mulți creștini sunt nevoiți să cutreiere lumea în căutarea unei "pâini mai albe", întâlnind credincioși de diferite confesiuni și religii. La tot pasul facem experiența întâlnirii și de multe ori suntem ispitiți să-i privim pe alții cu reticență.
Poate mai mult ca niciodată acum întâlnirea și dialogul sunt o necesitate. A căuta mai ales ceea ce ne unește ne poate ajuta astăzi, când lumea creștină este din ce în ce mai secularizată, atacată cultural, dar și expusă presiunii islamului jihadist care a lovit Europa, dar și America. Astfel poate fi descurajat fundamentalismul, cu toate expresiile sale obtuze.
Privind în istoria recentă a Bisericii Universale, zărim pași care duc spre întâlnire și unitate, cum a fost cel dintre fericitul papă Paul al VI-lea și patriarhul ecumenic Atenagora I (7 decembrie 1965), când au ridicat anatemele rostite în anul 1054. Apoi, pentru noi, românii, de o importanță deosebită e întâlnirea dintre sfântul papă Ioan Paul al II-lea și patriarhul Teoctist, al Bisericii Ortodoxe Române, la București (7-9 mai 1999). Ne amintim cum, la Liturghia din Parcul Izvor, a izbucnit din inima tuturor strigătul de "Unitate!", așa de mult dorită. Mai ales papa Francisc are foarte multe inițiative pentru întâlnire, îmbrățișându-l deseori, de exemplu, pe patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu, dar și pe alți reprezentanți creștini. La 12 februarie 2016 am asistat la îmbrățișarea istorică dintre papa Francisc și patriarhul Chiril, al Moscovei și al Întregii Rusii.
Și anul acesta a fost celebrată în Biserică Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor (18-25 ianuarie), cu tema "Dreapta ta, Doamne, s-a glorificat prin putere" (Ex 15,6). Au fost organizate întâlniri cu caracter ecumenic și rostite rugăciuni pentru unitate. La Iași au fost organizate întâlniri de rugăciune în biserici sau capele catolice, cu participarea PS Petru Gherghel. La Institutul Teologic Franciscan din Roman a fost organizată, la 19 ianuarie, o sesiune științifică ecumenică, participând catolici și ortodocși, încheindu-se cu un moment de rugăciune ecumenică.
Aceste exemple de întâlnire ar trebui să ne ajute pe fiecare să înțelegem că angajamentul ecumenic răspunde rugăciunii lui Isus, care dorește ca "toți să fie una" (In 17,21), și nu doar în săptămâna aceasta ecumenică, ci mereu, pentru că noi toți suntem împreună pelerini pe drumul împlinirii noastre. Acolo unde pare că eforturile umane nu sunt suficiente, doar forța rugăciunii făcută împreună poate deschide porți și dărâma ziduri.
Pr. Adrian Blăjuță