Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* R. (e-mail). "Sunt botezat romano-catolic și miruit, dar nu știu când se țin posturile și ce presupun (în detaliu). Îmi puteți scrie ce trebuie să fac ca să țin cu adevărat postul Crăciunului, când începe acesta, ce am voie să mănânc, ce n-am voie să mănânc, rugăciuni etc.? Vă mulțumesc și aștept, dacă se poate, un răspuns!"

Așa cum probabil ați învățat la pregătirea pentru taina sfântului Mir, postul și abstinența se păstrează cu severitate în două zile din an: Miercurea Cenușii și Vinerea Sfântă. În aceste zile se recomandă post negru, însă se poate mânca o dată în zi până la săturare. Abstinența de la carne și mâncărurile din carne este obligatorie în toate vinerile din Postul Mare; în celelalte vineri din timpul anului, porunca divină a penitenței se poate satisface fie prin abținere de la carne, fie prin practicarea carității sau a evlaviei. Cele de mai sus ar trebui să ne ajute să facem un post al inimii. Căci altfel nu ne prea folosește dacă renunțăm la mâncare și trăim în tot felul de păcate... Este important să lucrăm la felul nostru de a fi, să operăm schimbări în viața noastră, să îmbunătățim relațiile cu cei din jurul nostru, modul de a ne ruga, de a participa la sfânta Liturghie. Gândiți-vă că la un moment dat în profetul Ioel găsim scris: "Sfâșiați-vă inimile, nu hainele!" (Il 2,13). Apoi, în Isaia: "Iată postul care-mi place" (Is 58,6); și urmează o înșiruire de fapte: "Dezleagă lanțurile nelegiuirii, desfă legăturile jugului, trimite-i liberi pe cei zdrobiți; înlăturați orice jug!" (Is 58,5-6). Trebuie să se gândească fiecare la ce renunță, cum să îmbunătățească relația cu Dumnezeu, ce anume să modifice în comportamentul cu cei din casă, de la școală, de la locul de muncă etc. Așa se trăiește cel mai bine postul, inclusiv timpul de pregătire pentru sărbătoarea Crăciunului la care faceți referință și care începe cu prima duminică din Advent (2 decembrie). Vă dorim o bună pregătire!

* Loredana (e-mail). "Sunt abonată la revistă de câțiva ani buni. Prima dată am primit-o în luna decembrie a anului 2008 în biserica din Sibiu. De atunci am abonament în fiecare an și abia aștept să o primesc ca să mă îmbogățesc din ea. În luna martie am citit articolul de la pagina 19 cu titlul «Postul celor 'strângători'», care mi-a dat o lecție foarte bună. Citind primele rânduri, mi-am zis că e o mare realitate ceea ce se întreabă acolo: «Oare vom reuși vreodată să ne eliberăm de tendința de a aduna?» Pentru că eram spre sfârșitul Postului Mare și eram în pregătire pentru Paști, nu prea am avut timp să mă debarasez de lucrurile pe care nu le-am mai folosit de ceva timp (să zicem ani). Am citit și recitit articolul pentru că mi-a plăcut foarte mult. Îi mulțumesc pr. Laurențiu Dăncuță. Am fost inspirată de articol să mă eliberez de ceea ce mă sufoca. Acum, de Crăciun, am ales să dăruiesc lucrurile cele mai frumoase pentru ca și alții să se bucurie de ele..."

Vă mulțumim pentru mărturia transmisă și pentru hotărârea pe care ați luat-o de a dărui ceea ce aveți mai frumos. Dumnezeu să binecuvânteze efortul și intențiile dv. bune în a face bucurii celor nevoiași!

* A. (e-mail). "Vă rog să-mi spuneți ce părere are Biserica Catolică despre avort. Vă întreb pentru doi soți care au deja trei copii, iar cel mic are abia un an, și momentan nu mai vor încă unul. Ce sfaturi le transmiteți? Mai pot participa la sfintele sacramente (spovadă, împărtășanie)? Vă mulțumesc și aștept un răspuns".

Suntem convinși că dv. cunoașteți deja răspunsul. Avortul înseamnă curmarea unei vieți. Dumnezeu ne-a încredințat nouă, oamenilor, misiunea de a ocroti viața, care este sacră și începe din momentul conceperii. Porunca "să nu ucizi" este valabilă și astăzi. Cine săvârșește avort își va atrage excomunicarea prin însuși faptul comiterii delictului. În această excomunicare intră toți aceia care cer un avort, cei care provoacă și cooperează la producerea unui avort. Pentru motive juste, soții pot să distanțeze nașterile copiilor lor. Sunt datori însă să se asigure că dorința lor nu vine din egoism. Înfrânarea periodică, metodele de reglementare a nașterilor bazate pe autoobservație și recurgerea la perioadele nefertile sunt singurele metode conforme cu morala creștină. Sfătuiți-i pe prietenii dv. să stea de vorbă cu un medic creștin sau cu cineva din Asociația "Familia și Viața" (Adresa: Str. Ștefan cel Mare, nr. 228, 611040-Roman, jud. Neamț; tel. 0233/742505; afav_roman@hotmail.com; www.familiasiviata.ro).

* A. (e-mail). "Locuiesc în Anglia de câțiva ani și am întâlnit o fată, de fapt o doamnă, care a fost căsătorită și acum este divorțată; noi avem un copil împreună și intenționăm să ne căsătorim, bineînțeles într-o biserică ortodoxă. Sunt conștient că nu fac ceea ce este mai bine, dar pentru că avem un copil și pentru că o iubesc pe mama lui, trebuie să mă căsătoresc. Vă scriu mai mult pentru mama mea care este foarte supărată pe situație. Ea a făcut căsătorie mixtă, tata rămânând ortodox nepracticant, însă ea este foarte credincioasă. Această credință ne-a transmis-o și nouă, celor șapte copii. Pentru că sunt conștient de pasul pe care urmează să-l fac, îmi doresc din tot sufletul ca mama să fie liniștită și că ea nu are nicio vină că eu o să mă căsătoresc cu o femeie divorțată. De câte ori vorbim la telefon îmi zice că nu am să pot participa la sfintele sacramente, că am să trăiesc în dușmănie cu Dumnezeu și că ea suferă etc. Eu am încercat să o lămuresc că Dumnezeu o să mă judece pe mine, că ea și-a făcut foarte bine datoria de mamă și că nu trebuie să fie cu conștiința încărcată. Vă rog să o liniștiți pe mama în câteva cuvinte, pentru că ea o să se regăsească în această scrisoare și știu că printre primele pagini pe care le citește este pagina cu rubrica «Poșta redacției». Vă mulțumesc pentru ajutor și încurajarea pe care o s-o primească mama!"

Apreciem mult faptul că vă îngrijorați pentru mama dv. și vă felicităm că recunoașteți faptul că viața dv. nu este în ordine. Asta sperăm să vă facă să continuați să puneți în practică ceea ce mai puteți din ceea ce v-a învățat mama: Liturghia frecventă, în special duminica, rugăciunea, educația creștină a copiilor etc., conștient fiind că participarea la sacramente deocamdată nu va fi posibilă pentru dv. Găsim că este lăudabil ca mama, care s-a îngrijit ani de zile de dv. când erați mic, să se preocupe în continuare de sănătatea sufletului dv. Ei nu-i rămâne altceva de făcut decât să se abandoneze în milostivirea și bunătatea Domnului, să se roage pentru dv. și să nu se descurajeze în lupta pe care o are de dus.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat