Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

* B.E. (jud. Hunedoara). "Printr-o hotărâre judecătorească, soțul meu a fost obligat să-mi achite o pensie de întreținere lunară în cuantum de 20% din pensia lui, motivat de faptul că am un handicap accentuat grav din anul 2004, dobândit în timpul căsătoriei. În cazul în care soțul meu divorțează de mine, instanța poate dispune sistarea pensiei de întreținere?"

Potrivit art. 389 Cod civil "soțul divorțat are dreptul la întreținere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacități de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. El are dreptul la întreținere și atunci când incapacitatea se ivește în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria. Întreținerea datorată se stabilește până la o pătrime din venitul net al celui obligat la plata ei, în raport cu mijloacele sale și cu starea de nevoie a creditorului... În afara altor cazuri prevăzute de lege, obligația de întreținere încetează prin recăsătorirea celui îndreptățit".

Din relațiile furnizate de dv., rezultă că hotărârea nu este definitivă, ea putând fi contestată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicarea ei. În cazul în care soțul dv. va contesta hotărârea pronunțată de instanță, cauza va fi judecată în apel. Desigur că instanța de apel va avea în vedere că soțul a fost de acord cu cererea dv. și va da o soluție și în funcție de poziția lui procesuală de la instanța de fond (a fost de acord). În situația în care va promova o acțiune de divorț, dv. veți depune hotărârea definitivă, iar instanța nu se mai poate pronunța pe acest capăt de cerere (în cazul în care se solicită), întrucât s-a dat deja o hotărâre.

* M. Ionescu (Iași). "Dețin în Iași un imobil casă de locuit construit pe o suprafață de 700 mp, teren pe care l-am moștenit de la părinții mei în anul 1984. Anul acesta am dorit să întocmesc schița cadastrală pentru bunurile deținute, ocazie cu care am constatat că nu avem acte de proprietate pentru teren. Cum pot intra în legalitate cu privire la dreptul de proprietate pentru teren?"

În cazul în care dețineți suprafața de mai bine de 30 de ani, puteți cere instanței de judecată să constate că ați dobândit prin uzucapiune un drept de proprietate cu privire la imobilul casă de locuit și suprafața aferentă acestui imobil. De asemenea, puteți formula o cerere în baza legii 231/2018, prin care a fost modificată legea 18/1991 cu privire la suprafețele de teren deținute în intravilan. Astfel, potrivit art. 4 din legea 231/2018, "în cazul terenurilor aferente locuinței, care nu au fost cooperativizate, deținătorii sau moștenitorii acestora pot solicita comisiei județene emiterea titlului de proprietate în condițiile prezentei legi, astfel: a) dacă solicitanții figurează în registrele agricole sau registrele cadastrale și în evidențele fiscale; b) dacă terenul este în proprietatea statului român și persoanele solicitante au calitatea de proprietari ai construcțiilor de pe terenurile care fac obiectul prezentei legi; c) nu fac obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane".

Cererile de reconstituire și constituire a dreptului de proprietate pentru suprafețele de teren pot fi formulate în termen de 120 de zile de la momentul intrării în vigoare a legii 231/2018, adică până la 6 decembrie 2018.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat