Tu... noul său Betleem
Ce este, de fapt, Betleem? Un oraș din Israel, am spune. Și, inevitabil, îl asociem cu locul nașterii Mântuitorului nostru, Isus Cristos. Dar ne-am întrebat vreodată dacă nu cumva este mai mult de atât? Mai mult decât un punct geografic? Ne-am gândit, oare, că în fiecare an, atunci când urmează să se nască, Isus are nevoie de un loc pentru a veni pe lume?
Betleem, cred eu, este și o "stare". Betleem este "acasă". Este "spital". E "împărăție". Betleem este "suflet". Al meu. Al tău. Al fiecăruia care primește venirea pruncului Isus. Betleem-ul din urmă cu două milenii se actualizează an de an.
În concepția noastră, este necesară existența unui loc concret pentru a ne desfășura activitățile. Trăim într-un spațiu și un timp bine definite, care întrețin în noi sentimentul de apartenență. Avem nevoie de un cămin, de o familie. Și fiecare dintre noi vrea să fie o gazdă de seamă. Atunci când ne vin oaspeți, facem tot ce putem ca ei să se simtă confortabil; "ca la ei acasă", ne place să spunem.
Dar dacă ar fi să fim unul dintre elementele care l-au înconjurat pe pruncul Isus la naștere, am alege să fim ceva? S-ar încumeta careva dintre noi să aleagă măgarul ori boul? Paiele de sub prunc ar fi alese? Și-ar asuma cineva rolul candelei atârnate de grinda din centrul grajdului? Dar rolul scutecului care l-a înfășat și-l revendică cineva? Pentru că, în fond, fiecare dintre toate acestea i-au oferit pruncului căldura, ocrotirea, confortul de care avea nevoie. Noi cât confort îi oferim? De fapt... îi oferim noi ieslea sufletului nostru? Înțelegem noi, oare, că Betleem, mai mult decât un loc, înseamnă fiecare dintre noi?
Spune Scriptura: "Și tu, Betleeme, nicidecum nu ești cea mai mică dintre cetățile de seamă ale lui Iuda" (Mih 5,1). Așadar, omule, sufletul tău nu este nicidecum cel mai neînsemnat. De ce? Pentru că nașterea lui Isus este cea care a conferit însemnătate Betleem-ului. Or noi, când ne oferim sufletul ca iesle, devenind căminul pruncului, acesta îl umple de dumnezeire, de delicatețe, de iubire, dându-i valoare și transformându-l în casă pentru toate celelalte suflete din viața noastră. Și, dacă "omul sfințește locul", oare cu cât mai mult prezența Dumnezeului cel sfânt într-un "loc" îl umple de sfințenie!?
Suflete, anul acesta Isus te alege să îi fii noul său cămin! Tu... vrei să fii noul său Betleem?
Ana Moraru