- În apararea sanatatii - |


Rinichii şi insuficienţa renală acută
Toate organele corpului nostru sunt importante, de funcţionarea lor corectă depinzând starea de sănătate a organismului. Însă unele organe sunt cu precădere importante prin numeroasele funcţii pe care le realizează, funcţii de care depind nu doar sănătatea, ci şi viaţa ca atare, astfel că sunt numite organe vitale.
Dintre aceste organe vitale fac parte şi rinichii, chiar dacă poate de multe ori nu li se acordă prea mare atenţie. Rolul lor în organism este multiplu. Cel mai "cunoscut" este cel de excreţie, rinichii fiind cei care curăţă de impurităţi sau deşeuri sângele venit din tot organismul pe calea arterelor (deşeuri pe care le elimină prin urină împreună cu excesul de apă) şi îl trimite curat înapoi în organism pe calea venelor. Un alt rol este cel de reglare a presiunii arteriale, printr-un sistem specializat localizat la nivelul lor şi care are şi rolul de a menţine echilibrul între cantitatea de apă şi cantitatea de electroliţi din sânge (sistemul renină-angiotensină). Exemple de electroliţi sunt sodiul şi potasiul, compuşi chimici importanţi în reglarea tensiunii arteriale. În mod normal, rinichii sunt "dotaţi" cu senzori care reglează cantitatea de apă excretată prin urină şi concentraţia compuşilor chimici. Astfel, în caz de deshidratare, rinichii vor reţine cât de multă apă pot, producând urină concentrată. Dimpotrivă, în caz de surplus de apă în organism, urina va fi mai diluată, mai clară. De asemenea, rinichii au şi rol în producerea de hormoni, care contribuie la sănătatea oaselor (vitamina D), la producerea de celule roşii în sânge (eritropoietina) şi la reglarea presiunii arteriale (renina).
Insuficienţa renală este tocmai pierderea acestor funcţii ale rinichilor. Este de două tipuri, diferenţiate în principal prin intervalul de timp în care se instalează: acută şi cronică.
În insuficienţa renală acută pierderea funcţiei are loc rapid, cauzele fiind grupate în trei categorii: cauze prerenale, adică sunt probleme cu sângele înainte ca acesta să ajungă la rinichi (exemplu: pierderi de sânge prin hemoragii masive; deshidratare prin vărsături, transpiraţie, diaree, arsuri întinse; insuficienţă cardiacă - inima nu poate pompa destul sânge spre rinichi); cauze renale, care ţin strict de afectarea componentelor rinichiului (infecţii severe, traumatisme, intoxicaţii); cauze postrenale, atunci când există un obstacol pe căile de eliminare a urinei (tumori, pietre), iar aceasta se întoarce în rinichi. Consecinţele sunt: acumularea deşeurilor în sânge (cu apariţia uremiei, manifestată prin lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături, slăbiciune, oboseală, convulsii, confuzie, iar în cazuri grave, comă); acumularea lichidelor în sânge şi ţesuturi (cu apariţia hipertensiunii arteriale, a edemelor - de exemplu, edem pulmonar, care va da dificultăţi de respiraţie; edem al tegumentelor, care va da un aspect "umflat"); producerea unei cantităţi reduse de urină (oligurie); hiperpotasemie - acumularea potasiului în sânge (cu risc de ritm cardiac anormal şi moarte subită); scăderea producţiei de celule roşii (cu apariţia anemiei).
Rinichii sunt organe pereche, astfel că, dacă este afectat doar unul, celălalt va încerca să compenseze funcţiile. Insuficienţa renală apare atunci când sunt afectaţi ambii rinichi, iar diagnosticul se pune pe baza manifestărilor clinice, a analizelor de laborator (pe sânge şi urină), precum şi a investigaţiilor imagistice (în special pentru determinarea cauzei). Tratamentul vizează în principal cauza, insuficienţa putând fi reversibilă uneori. În cazuri avansate se poate face apel la transplant de rinichi sau la dializă (o metodă "artificială" de curăţare a sângelui), iar la nevoie, se tratează de urgenţă complicaţiile care pun în primejdie viaţa (exemplu: edemul pulmonar, hiperpotasemia).
Iată câteva dintre motivele (poate mai puţin ştiute) pentru care şi sănătatea rinichilor este importantă!
Dr. Bianca Hanganu