Papa Francisc a vizitat țările baltice
Pentru "a-i onora pe cei care au suferit pentru credința lor", în perioada 22-25 septembrie, papa Francisc a făcut o călătorie apostolică în țările baltice, Lituania, Letonia și Estonia, care au celebrat centenarul independenței lor, o sută de ani de la obținerea independenței față de Rusia, în urma Primului Război Mondial, în anul 1918. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ele au fost ocupate de naziști, iar ulterior au fost conduse de sovietici până în 1990, perioadă de persecuții pentru credință.
Prezent în Vilnius și Kaunas în Lituania (22-23 septembrie), Riga și Aglona în Letonia (24 septembrie) și Tallinn în Estonia (25 septembrie), în programul călătoriei papei Francisc, dincolo de obișnuitele vizite de curtoazie la președinți, discursurile adresate autorităților, întâlnirile cu tinerii, ceea ce se evidențiază sunt cele două întâlniri, la Vilnius și Riga, cu reprezentanții celorlalte confesiuni și momentele de rugăciune în sanctuarele mariane "Mater Misericordiae" (Vilnius) și "Născătoarea de Dumnezeu" (Aglona), ambele în centrul devoțiunii profund înrădăcinate în populațiile lituaniană și letonă.
Sugestivă este vizita făcută la ghetoul din Vilnius, la 23 septembrie, în aceeași zi în care, cu 75 de ani înainte, forțele naziste au eliminat comunitatea ebraică și au distrus cartierul. Acolo papa a rămas în rugăciune tăcută în fața monumentului care comemorează victimele acelei orori. Înainte de ghetou, papa a fost la apropiatul Muzeu al Ocupației și al Luptei pentru Libertate, odinioară edificiu al KGB-ului, unde a aprins o lumânare și a vizitat camera în care au fost închiși, torturați și martirizați numeroși preoți și episcopi, pentru unii dintre aceștia fiind în desfășurare cauza de beatificare. Printre ei a fost și episcopul Teofilius Matulionis, primul martir lituanian, beatificat la 25 iunie.
În după-amiaza primei zile a călătoriei, papa Francisc s-a întâlnit cu aproximativ 30.000 de tineri catolici lituanieni, în piața catedralei din Vilnius, iar a doua zi, în Kaunas, Sfântul Părinte a celebrat Liturghia în prezența a aproximativ 100.000 de persoane. Aici, papa a lansat un apel la toleranță. Referindu-se la textele de la liturgia cuvântului, în care este prezentată figura "dreptului persecutat", în contrast cu "aceia care nu gândesc drept" și cu cei fărădelege, papa Francisc a spus că pentru aceștia din urmă este tipic "a-i supune pe cei mai slabi, a folosi forța în orice formă a acesteia, a impune un mod de gândire, o ideologie, un discurs dominant, a recurge la violență sau la represiune pentru a-i umili pe cei care, prin conduita lor onestă de fiecare zi, simplă, lucrătoare și solidară, exprimă speranța că o altă lume, o altă societate este posibilă".
Temele cele mai importante ale celei de-a 25-a călătorii apostolice a papei Francisc au fost: întărirea comunităților catolice, ecumenismul și dialogul. Cu aceste trei țări, s-a ajuns la 39 de țări vizitate de papa Francisc, iar călătoria în țările baltice, în care a rostit 15 discursuri în limba italiană, a avut loc la 25 de ani distanță de cea a sfântului papă Ioan Paul al II-lea.
Pr. Adrian Blăjuță