Mărturisitori ai credinței creștine (X)
Cred într-una, sfântă, catolică și apostolică Biserică.
Cuvântul apostol, de origine greacă (apostolos), înseamnă "trimis". Biserica creștină și l-a însușit, dându-i caracterul sacru, acela al apostolicității, împreună cu celelalte note caracteristice ale unității, sfințeniei și catolicității.
Isus Cristos, Cuvântul veșnic, Fiul în Treimea cea de o ființă și nedespărțită, este trimisul Tatălui în lume pentru a o elibera din robia păcatului. În activitatea sa evanghelizatoare și de mântuire, el a ținut să aibă martori apropiați, continui, dintre oameni. De aceea, "i-a chemat pe cei pe care i-a voit el, iar ei au venit la el. A constituit doisprezece pe care i-a numit și apostoli, ca să fie cu el, să-i trimită să predice și să aibă puterea să alunge diavolii" (Mc 3,13-15). Le-a dat instrucțiuni amănunțite cum să se comporte, i-a prevenit că nu toți îi vor primi cu flori și cu ovații, după cum și el, maestrul și învățătorul lor, a întâmpinat multe și mari împotriviri.
Același evanghelist Marcu menționează: "Ei au plecat și au predicat ca oamenii să se convertească. Și alungau mulți diavoli, ungeau cu untdelemn mulți bolnavi și-i vindecau" (6,12-13). Înainte de a se înălța la cer, Isus se arată celor 11 ucenici, în Galileea, pe muntele pe care li-l hotărâse, și le-a spus: "Mi s-a dat toată puterea în cer și pe pământ. Așadar, mergeți și faceți ucenici din toate națiunile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-i să țină toate câte v-am poruncit. Și iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii" (Mt 28,19-20). Această trimitere este mereu actuală prin succesiunea apostolică, legitimă, a episcopilor și a colaboratorilor lor, preoți și diaconi. Chemarea la apostolat, în diferite feluri, este proprie oricărui membru al trupului tainic al lui Cristos, Biserica, pentru împlinirea rugăciunii către Tatăl: Vie împărăția ta!
P.A.D.