Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Sinodul tinerilor

Un eveniment în desfășurare

Sinodul Episcopilor pentru tineri și cu tinerii se întrunește la Roma, în perioada 3-28 octombrie, pentru a discuta pe tema: "Tinerii, credința și discernământul vocațional". Este dorința papei Francisc ca tinerii să fie în centrul atenției Bisericii pentru a-și cunoaște rolul și misiunea în cadrul ei.

Sinodul prezent este o premieră în Biserică, sub aspectul tematicii și al destinatarilor: 1,8 miliarde de tineri din lumea întreagă, catolici și necatolici. A fost dorința expresă a papei Francisc ca tinerii să stea de data aceasta în centrul atenției Bisericii. Până în momentul de față au avut loc o serie de pregătiri la diferite nivele, care i-au vizat pe tineri, căutând să-i provoace, să-i sensibilizeze și să-i implice în acest amplu eveniment de reflecție asupra problemelor cu care ei se confruntă. De menționat este întâlnirea presinodală a Sfântului Părinte cu tinerii din luna martie a acestui an. Între timp a fost publicat și Instrumentum laboris (Documentul de lucru), care a sintetizat discuțiile acumulate până în prezent și a pregătit dezbaterile sinodale propriu-zise. Sunt invitați să participe ca auditores (ascultători) la dezbaterile sinodale 40 de tineri, care să relateze despre experiențele și cotidianul vieții lor. Din România este invitat să participe Eminența Sa cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscop al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, iar din partea Conferinței Episcopilor din Române a fost ales să ia parte la lucrările sinodale PS Cornel Damian.

Din cuprinsul documentului se deduce limpede faptul că finalitatea sinodului este aceea de a face conștientă întreaga Biserică de datoria ei importantă și deloc facultativă de "a însoți orice tânăr spre bucuria iubirii". Totodată, Biserica își oferă ocazia de a redescoperi în ce fel răspunde chemării sale de a fi lumină, sare și drojdie în lumea contemporană.

În enciclica Evangelii gaudium, la nr. 51, papa Francisc deosebea trei aspecte distincte ale discernământului: recunoașterea, interpretarea și alegerea. Aceste trei elemente au stat la baza structurii tripartite a Documentului de lucru. Tânărul, de orice condiție socială și orientare religioasă, este chemat să recunoască, să interpreteze, să aleagă.

Ce să recunoască? Lumea dinaintea ochilor, pe care s-o privească nu generic și nici distant, ci cu inima, cu inteligența, cu atitudinea ucenicilor din Emaus care l-au "recunoscut" pe Isus (Lc 24,31). A recunoaște înseamnă a participa la privirea lui Dumnezeu asupra realității, observând cum el se exprimă și vorbește lumii și, prin intermediul ei, fiecărui om.

Ce să interpreteze? Realitatea. Ea este mai importantă decât ideea, dar și ideile sunt necesare pentru a interpreta realitatea așa cum ne indică Biblia sau antropologia sănătoasă, ori pedagogia. Ideile bune luminează, sunt clarificatoare, rezolvă confuziile sau le poartă spre "o viziune integrală și sinfonică a vieții".

Ce să aleagă? Deciziile bune sunt foarte importante. Nu totul se epuizează în observații, constatări, interpretări, puncte de vedere. E nevoie de decizii curajoase, făcute cu maturitate și responsabilitate, care să fie în direcția binelui propriu și al celuilalt, a unui bine voit de Dumnezeu pentru noi. Fiecare are o vocație în această viață, indiferent cum se manifestă, iar aceasta cere să fie împlinită. În acest fel, se parcurge drumul autentic de convertire despre care vorbesc evangheliile și Biserica.

Tinerii își exprimă așteptările în multe feluri. Ei își doresc o Biserică autentică, "mai puțin instituțională și mai mult relațională, capabilă să primească fără să judece în prealabil, prietenă și apropiată, primitoare și milostivă".

Pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat