Lecturile spirituale ale Veronicăi Antal
Disciplina spirituală nu este opțională pentru creștin, care, la maturitatea credinței, renunță să "bea lapte" și începe să se hrănească spiritual cu "hrană tare" (cf. 1Cor 3,1-3). "Hrana tare" sau "mâncarea solidă" a creștinului matur cuprinde și lectura spirituală. Pe aceasta, fericita Veronica Antal a trăit-o în mod exemplar, dovadă fiind faptul că a atras atenția celor care au cunoscut-o în timpul vieții și care ne dau o frumoasă mărturie în acest sens.
Sora sa, Angela, povestește că "în timpul liber, mai cu seamă iarna și primăvara, Veronica citea cărți, citea, citea..."
O fostă colegă a Veronicăi își amintește că "încă din anii de școală, ea a început să citească, având mare plăcere, reviste și cărți cu conținut religios". Nu știm dacă Veronica a avut în casă Biblia sau măcar Noul Testament, ținând cont că în vremea în care a trăit, rar puteai găsi o Biblie, însă credincioșii își mai puteau încă procura și citi cărți și publicații creștine. Printre aceste tipărituri se număra și cunoscuta revistă Viața, apărută la Săbăoani prin grija pr. Grațian Carpati-Săsăreanu, OFMConv., la care părinții Veronicăi erau abonați, precum și Almanahul revistei populare catolice "Viața".
Conform mărturiilor, Veronica era o fată "de la țară", cu o înclinație vădită spre realitățile religioase și spirituale. Dintr-o mărturie a mamei sale aflăm că "avea un citit foarte frumos și devora multe reviste și cărți religioase. Setea de Dumnezeu o atrăgea la picioarele altarului, iar aceasta cu prețul multor osteneli".
Tânăra Veronica, înțelegând importanța cititului cărților bune, căuta cu nesaț să citească scrieri folositoare sufletului, ca mai apoi să le pună în practică, așa cum confirma o consăteană pe nume Eleonora: "Veronicăi îi plăcea să citească reviste și cărți religioase. Plăcerea ei era când în reviste găsea articole despre Maica Domnului. Așa, de exemplu, știu că ținea mult la un articol despre Buna-Vestire, publicat în Almanahul revistei "Viața", din 1946 și care era o traducere a pr. Gheorghe Dumitraș. Ea se străduia să pună în practică toate cele citite acolo, nelăsând niciodată rugăciunea Îngerul Domnului nespusă..."
Lecturile Veronicăi o îndrumau în căutările ei interioare și o conduceau spre meditare; îi nășteau în suflet dorințe și întrebări și îi favorizau discuțiile și dialogurile cu prietenele sale. "Cu câtva timp înainte de moartea ei - declară Rozina, o prietenă apropiată a Veronicăi - veneam de la hram de la Iugani [...] și ea mi-a spus ce mult îi plăcea Viața Mariei Goretti, pe care o citea tocmai în acele zile. Nu voi uita niciodată întrebarea pe care mi-a pus-o ea atunci, și anume, ce gândesc și cum explic eu aceste cuvinte: «Mă tem de Dumnezeu care trece pe lângă mine, nu pentru că trece, ci pentru că, trecând, s-ar putea să nu-l aud și el să nu se mai întoarcă». Ne-am întreținut gândul, reflectând asupra acestor cuvinte pline de adânci înțelesuri. O mai auzisem și altă dată rostind aceste cuvinte". Sora Electa declara: "Între fetele evlavioase de prin anii '50, era o adevărată întrecere în privința vieții spirituale. Fiecare dintre ele avea un parfum deosebit, prin virtuțile și silința de care dădeau dovadă".
Iar prietena Eleonora își amintește: "Pe la începutul lui august 1958, mă dusesem la ea, să o rog să mă ajute la ceva treabă... Am intrat în casă... Avea în mână cartea Bucură-te, Regină. Am întrebat-o ce face. «Citesc din cartea asta și plâng!», mi-a răspuns".
"Eu sunt a lui Isus...", a rămas scris pe un bilețel scris chiar de mâna Veronicăi, așa a fost toată viața și continuă prietenia în cer, alături de el, iar astăzi o invocăm pe Veronica prin titlul de fericită a Bisericii.
Pr. Virgil Blaj, OFMConv.