Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Catolicii din Moldova în timpul Primului Război Mondial (IX)

Exemple de dăruire - Seminariști decedați

Continuăm să ne întrebăm ce a însemnat Primul Război Mondial pentru catolicii din Moldova. În acest număr încercăm să descoperim informații despre seminariștii decedați.

Doi dintre seminariștii din Iași, Petru Baciu și Carmil Iacob, au murit în urma contractării bolilor din acel timp.

Informații despre doi seminariști pot fi găsite în revista "Lumina creștinului" din 1919. Directorul revistei, pr. Anton Gabor, care era și profesor la Seminar, le-a dedicat câte un articol. Spicuim din aceste articole.

Carmil Iacob s-a născut la Răchiteni la 14 februarie 1893 din părinții Mihai I. Iacob și Caterina Andrici. Școala primară a urmat-o în satul său natal. La 14 martie 1907 este primit ca elev al Seminarului din Iași.

După 9 ani de studii (liceu și filozofie scolastică) trebuia să înceapă cei patru ani de studiu al teologiei. A fost mobilizat în anul 1916 mai întâi la secția 4 sanitară de la Roman și apoi a fost mutat la Botoșani. La intervenția pr. Ulderic Cipolloni a venit cu ceilalți seminariști în Iași, la Spitalul mobil nr. 7 "Galata", ca sanitar. A contractat tifosul exantematic, iar la 22 martie 1917 "și-a dat sufletul fără să poată ajunge la preoție". Pr. Grigore Enariu, directorul Seminarului, s-a îngrijit ca tânărul student să fie înmormântat la cimitirul "Eternitatea". "Înainte de a încheia aceste cuvinte despre iubitul nostru dispărut - precizează pr. Anton Gabor -, voiesc să-mi mai împlinesc o datorie de recunoștință față de dânsul. Colegii lui îl numeau în șagă secretarul redacției. În adevăr, în timpul său liber el m-a ajutat mult la expedierea revistei împreună cu ceilalți confrați ai lui. Preasfânta Inimă să-i răsplătească pentru toate acestea!"

Petru Baciu s-a născut la 24 martie 1894 la Mogoșești, din părinții Ioan Baciu și Varvara Emanteanu; a fost botezat de pr. Anselm Bazzichi, OFMConv. După terminarea Școlii primare în satul natal a intrat la Seminarul din Iași la 16 septembrie 1908, "unde și-a petrecut viața în studiu, rugăciune și formarea caracterului preoțesc, până în vara anului 1916, când goarnele l-au chemat, împreună cu mai mulți colegi, la îndeplinirea datoriei față de patrie". Chiar la intrarea în Seminar i-a spus părintelui director: "Credeți-mă, părinte, că voiesc să intru în Seminar pentru a sluji lui Dumnezeu. Aș avea cu ce trăi în lume, dar nu-mi place lumea". După ce a fost purtat prin toată Moldova, a ajuns la Galata împreună cu colegii lui. S-a molipsit de tifos, "el n-a murit însă de tifos. Dumnezeu îi rezerva suferințe mai mari pe acest pământ. După tifosul exantematic a urmat gălbinarea; nici aceasta nu l-a răpus; slăbise însă tare; și totuși, după fiecare convalescență, stătea mai departe la postul său, până veni în octombrie boala cea mai grozavă, meningita, care în două săptămâni l-a pus în mormânt". "Când profesorul său, pr. dr. Ioan Ferenț, venea să-l viziteze și să-i vorbească despre bunul Dumnezeu, și când părintele voia să plece, îl apuca de mână gemând mișcător și rugându-l astfel să mai rămână lângă dânsul. Nu mai putea spune altceva decât: Doamne, Dumnezeul meu, cuvinte cu care începe la noi actul de căință". S-a stins în seara zilei de 12 noiembrie 1917. Trupul i-a fost depus a doua zi în catedrală până în ziua următoare, când pr. Ulderic Cipolloni a celebrat Liturghia cu requiem. A fost înmormântat în cimitirul "Eternitatea" alături de colegul său, în apropierea mormântului preotului francez Arthur Dennetiere, răpus de tifos exantematic la 3 martie 1917.

"Aici își așteaptă acești trei eroi ai datoriei învierea - încheie pr. Gabor articolul - , iar noi să ne rugăm fierbinte ca Dumnezeu să-i conducă la locul bucuriilor veșnice".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat