Sfințirea bisericii Piatra Neamț "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"
În cadrul unei celebrări solemne, la 16 septembrie, PS Petru Gherghel a consacrat altarul și a sfințit biserica parohială "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Piatra Neamț. Au concelebrat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, și PS Aurel Percă. La sărbătoare au participat autorități centrale și locale, mulți preoți și un mare număr de credincioși.
După cuvintele rostite de episcop, "Vom merge cu bucurie în casa Domnului", clerul împreună cu toți credincioșii adunați au intrat în biserică. S-au citit lecturile sfinte, iar în cuvântul de învățătură rostit de PS Aurel Percă a fost explicată importanța pe care o are biserica în înțelesul ei dublu: drept casă a lui Dumnezeu, în care oamenii se întâlnesc cu Dumnezeu și cu cei de aceeași credință, și poartă a cerului: "Fiecare comunitate creștină dorește să aibă un loc unde să vină pentru a i se adresa lui Dumnezeu. Fiecare comunitate dorește să aibă un loc unde să celebreze Botezul și celelalte sacramente. La biserică venim ca sa-l ascultăm pe Dumnezeu în tăcere". Mai departe, a evidențiat PS Aurel Percă, în biserică "avem amvonul, pentru a asculta nu cuvântul omului, ci cuvântul lui Dumnezeu, căci așa spunem după fiecare lectură ascultată: Cuvântul Domnului". Totodată, biserica este locul unde se întâlnesc darurile lui Dumnezeu cu darurile oamenilor.
Parohia Romano-Catolică "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Piatra Neamț a luat ființă la 1 iulie 1996, prin decretul episcopal nr. 1151, semnat de PS Petru Gherghel. Piatra de temelie pentru noua biserică a fost pusă în anul 1991, când parohul de atunci, pr. Mihai Budău, a considerat că biserica "Sfântul Iosif Muncitorul" nu mai este suficient de încăpătoare pentru numărul tot mai mare al credincioșilor.
Noul edificiu este situat în cartierul Dărmănești, iar credincioșii catolici își au originile în Bârgăuani și Dochia. În anul 1996, numărul credincioșilor parohiei proaspăt înființate se ridica la 1.530. Astăzi comunitatea are 458 de familii, cu 1.153 de credincioși.
La edificarea casei lui Dumnezeu au lucrat succesiv primul paroh, pr. Eduard-Mihai Coșa (1996-2000), urmat de pr. Claudiu Iștoc (2000-2004), apoi de pr. Cristian Farcaș (2004-2013), care a construit noua casă parohială. Pentru puțin timp, din octombrie 2013 până în septembrie 2014, a păstorit comunitatea pr. Felician Tiba. Din septembrie 2014, parohul acestei comunități este pr. Ferentz Tancău.
Biserica are o suprafață construită de 630 m2. Lungimea ei este de 43,50 m, lățimea este de 15,90 m, iar înălțimea la coama turnului de 25,50 m. O cruce mare cu corpus domină prezbiteriul. În dreapta altarului se află o statuie a Maicii Domnului, copie a celei de la Șumuleu-Ciuc, iar în stânga statuia sfintei Tereza a Pruncului Isus. Lucrările au fost susținute de comunitatea parohială și de binefăcătorii ale căror nume se află în cartea cea sfântă a bunului Dumnezeu.
Credincioșii din parohie s-au rugat ca Dumnezeu să-i răsplătească, în generozitatea sa, pe toți binefăcătorii știuți și neștiuți, precum și pe toți cei care s-au jertfit și au lucrat cu inimă mare pentru reușita lucrărilor la biserică.
"Fericiți sunt cei care locuiesc în casa ta, Doamne, căci în veci te vor lăuda!" (Ps 83,5).
Pr. Ferentz Tancău