Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Stresul, dușmanul lumii moderne

Stresul este un mod al organismului de a reacționa în diferite situații: activitate profesională intensă, conflicte, sentimente de culpă, competiții, examene, evenimente importante din viață (căsătorie, nașterea unui copil). Atunci când suntem stresați, organismul "crede" că suntem în pericol și declanșează o serie de reacții prin care vrea să ne apere sau să ne pregătească pentru răspunsul "luptă sau fugi" - expresie ce își are originea în vremuri străvechi, când omul peșterilor, la vederea animalului sălbatic care îl amenința, trebuia fie să se lupte, fie să fugă. Ce se întâmplă de fapt: are loc o descărcare de hormoni și substanțe chimice (de tipul adrenalinei și cortizolului) care dau un plus de energie, pregătind corpul pentru acțiunea fizică, astfel încât să răspundem rapid situației: mușchii primesc mai mult oxigen, inima începe să bată mai repede, tensiunea arterială crește, respirația devine, de asemenea, mai rapidă - ajutându-ne să ne concentrăm atenția pe rezolvarea situației.

Lumea medicală este, în general, de acord că stresul are rolul lui bun în realizarea cu succes a multor proiecte, în concentrarea mai mare pe ultima sută de metri, după cum pe ultima sută de metri (la propriu) poate fi câștigată în acest fel o competiție sportivă. Problema apare însă când situațiile stresante sunt frecvente, făcându-ne să pierdem timp și energie, să nu ne putem concentra pe activitatea pe care trebuie să o realizăm, să fim irascibili, să distrugem în acest fel relațiile cu prietenii și, cel mai important, să fie afectată sănătatea.

Perioadele lungi de stres mențin încordați mușchii, conducând la dureri de ceafă, umeri, spate. Adrenalina eliberată în timpul stresului micșorează diametrul vaselor de sânge, acest fapt fiind o problemă deosebită pentru cei care au vasele de sânge ale inimii oricum micșorate prin ateroscleroză, deoarece mușchiul inimii nu va primi destul oxigen și va crește astfel riscul de infarct, de bătăi anormale ale inimii și de formare de cheaguri de sânge în vase. Stresul slăbește sistemul imunitar, făcând dificilă lupta cu bolile.

Multe alte probleme de sănătate au legătură cu stresul: agravarea sau creșterea riscului de obezitate, diabetul, depresia, anxietatea, astmul; contrar unor "credințe populare", stresul nu produce ulcer la stomac, însă celor care au deja această afecțiune îl poate agrava, după cum poate agrava și alte afecțiuni ale tubului digestiv: refluxul esofagian, sindromul de intestin iritabil; declanșează dureri de cap și probleme în sarcină, reduce fertilitatea; poate agrava chiar unele afecțiuni ale pielii, precum acneea. Afectează sănătatea și în mod indirect, prin obiceiurile greșite pe care le induce: mâncat excesiv, fumat mai mult, consum mai mare de băuturi alcoolice - oamenii crezând că în acest fel vor scăpa de stres, când de fapt acestea vor contribui în plus la alterarea stării de bine -, de exemplu, prin creșterea glicemiei și a tensiunii arteriale sau prin depunerea de colesterol în pereții vaselor de sânge, care va duce, la rândul său, la hipertensiune arterială și risc de infarct.

Vestea bună este că stresul poate fi controlat. Medicamentele sunt bune pentru multe probleme de sănătate, însă nu și pentru stres, mai ales când acesta este prezent pentru perioade lungi de timp. De aceea, trebuie să ne formăm un stil de viață adecvat, prin exerciții fizice, atitudine pozitivă, dietă sănătoasă, reducerea consumului de cafea, țigări și alcool. Foarte important este să ne facem mereu timp pentru relaxare în perioadele mai aglomerate cu activități profesionale, deoarece randamentul va fi mult mai bun după odihnă și, în loc să pierdem, vom câștiga timp. Nu are sens să ne stresăm pentru lucrurile pe care nu le putem controla!

Dr. Bianca Hanganu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat