Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Cum dăunează fumatul

Cu fiecare respirație, organismul nostru primește din aer oxigenul esențial supraviețuirii și se eliberează de dioxidul de carbon, reziduul proceselor metabolice. Ce se întâmplă în timpul fumatului?! Odată cu fumul de țigară, ajung în plămâni o sumedenie de substanțe nocive rezultate din arderea tutunului, care, trecând apoi în sânge, vor afecta întreg organismul (valabil și pentru fumatul pasiv, chiar dacă în mai mică măsură).

Efectele asupra sănătății sunt numeroase.

Respirator. Căile aeriene mai mari (bronhiile) sunt prevăzute cu niște formațiuni alungite numite cili, care, mișcându-se, au rolul de a "mătura" substanțele dăunătoare ajunse în plămâni odată cu aerul inspirat. Fumul de țigară irită căile respiratorii, rezultând o cantitate mai mare de mucus și încetinirea mișcărilor cililor, astfel că fumul și mucusul vor rămâne în plămâni. Somnul este timpul în care cilii se refac, iar spre dimineață își reiau activitatea, împingând mucusul din plămâni, mucus care va fi eliminat în cursul tusei - așa-numita "tuse matinală a fumătorilor". Treptat însă cilii nu se vor mai putea recupera pe timpul nopții și va apărea bronșita cronică: respirația va deveni dificilă, iar plămânii, sensibili la diferite boli. La cei care au astm, fumatul poate declanșa un atac sau chiar îl poate înrăutăți.

Cardio-vascular. Când nicotina din fumul de țigară ajunge la glandele suprarenale (mici organe endocrine situate imediat deasupra rinichilor), determină eliberarea de dopamină, hormon care va crește presiunea arterială. Nicotina lezează suprafața vaselor în contact intim cu sângele, permițând acumularea lipidelor. Acestea vor forma apoi plăcile de ateroscleroză, îngustând lumenul arterelor și reducând astfel fluxul normal de sânge în regiunile respective (ex.: îngustarea coronarelor - arterele care hrănesc mușchiul inimii - va crește riscul de infarct). Tot nicotina este cea care face ca trombocitele (celulele din sânge responsabile de coagulare) să se aglomereze pe alocuri și să formeze cheaguri.

Piele. Nicotina este responsabilă și de aspectul îmbătrânit al pielii, care apare prematur: pe de o parte, prin afectarea vaselor de sânge care hrănesc pielea, iar pe de altă parte, prin distrugerea fibrelor elastice ale pielii. De asemenea, în acest fel este întârziată vindecarea rănilor.

Reproducere. Fumatul poate determina infertilitate atât la bărbat, cât și la femeie. Femeia însărcinată care fumează se pune în pericol atât pe ea, cât și pe făt: avort, naștere prematură, greutate mică la naștere, moarte subită a sugarului. Dacă alăptează, nicotina va ajunge în organismul copilului, producându-i agitație, tahicardie, vomă, somn întrerupt, diaree.

Cancer. Contrar "opiniei publice", fumatul poate fi responsabil de apariția cancerului în aproape orice organ, nu doar la nivelul plămânilor. Acest lucru este posibil deoarece chimicalele din fumul de țigară călătoresc din plămâni prin sânge spre toate organele corpului. Ce face de fapt? Alterează ADN-ul celulelor, făcându-le să crească anormal, afectează celulele responsabile de imunitate, care ar trebui să distrugă aceste celule anormale și interferează cu metabolismul.

Alte efecte: fragilizează oasele, crescând riscul de fracturi și întârzie vindecarea acestora; afectează sănătatea dinților și a gingiilor, conducând la pierderi dentare; scade transparența cristalinului, conducând la apariția cataractei; conduce la căderea părului, cu apariția cheliei precoce.

Prin vasele de sânge, nicotina ajunge și la creier, creând senzația de plăcere asociată fumatului (care va duce la dependență) și făcând, astfel, dificil procesul de renunțare la fumat.

Vestea bună este că nu e niciodată prea târziu sau fără folos să renunțați la fumat, deoarece efectele sunt reversibile, iar beneficiile apar încă din primele zile. Renunțarea la fumat adaugă ani vieții!

Dr. Bianca Hanganu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat