Sfânta Scriptură
Violența în Biblie (I)
* "Cum se explică faptul că în paginile Bibliei, mai ales în cărțile Vechiului Testament, găsim unele scene de mare violență? Cum să înțelegem acele episoade biblice în care Dumnezeu însuși pare să fie cel care poruncește săvârșirea unor acte de violență?"
Biblia conține într-adevăr unele scene de o violență cutremurătoare. Masacrele asociate cuceririi țării promise (Ios 6,17-21; 8,14-29; 10,28-39), războaiele sângeroase din vremurile judecătorilor, soldate cu multe mii de victime (Jud 7), luptele fratricide din Jud 20-21 sunt lucruri care pun la încercare sensibilitatea și, adesea, credința cititorului Bibliei. Crima din Ghibeea (Jud 19) este vrednică de un film horror, iar maniera în care Iaela îl ucide pe Sisera, căpetenia armatei Canaanului (Jud 5,17-22), poate constitui un subiect pentru un roman marca Bram Stocker. Aceste scene biblice sunt o reală provocare pentru cititorul Bibliei. Ce ne facem cu ele? Vă propun câteva principii de orientare în lectura acestor pagini biblice:
1) Înainte de toate, trebuie să observăm că foarte mulți oameni se apropie de Biblie pornind de la o prejudecată, și anume aceea că Biblia ar fi o "carte inofensivă", o specie de "manual de edificare spirituală", un fel de "infuzie de valeriană" luată înainte de culcare. Prin urmare, în Biblie ar trebui să găsim doar gânduri pozitive și fapte pilduitoare. Acest tip de cititor al Bibliei experimentează un disconfort profund în fața textelor biblice despre care vorbim, deoarece el simte că Biblia "nu se conformează" gândirii sale. Iar aceasta îl deranjează.
2) În realitate, Biblia ne surprinde și adesea "ne scandalizează" prin realismul dezarmant din paginile sale. Autorii sacri nu bagă sub preș mizeriile ființei omenești, cruzimea, patimile necontrolate și înclinațiile distrugătoare ale omului. Biblia ne oferă imaginea omului adevărat, real, nefardat cu vopselurile unui spiritualism închipuit. Scriptura prezintă omul așa cum este, cu înălțimile și prăbușirile sale, cu frumusețea și urâțenia sa, cu faptele sale mărețe și cu înspăimântătoarele sale orori. Biblia este o oglindă în care suntem invitați să ne privim. Noi, oamenii, suntem capabili de lucruri foarte rele. Suntem conștienți de această vulnerabilitate?
3) Biblia a păstrat, așadar, toate aceste texte în paginile sale. De ce oare? Trebuie să știm că Scriptura nu a conservat aceste episoade de dragul de a le povesti, ci le-a păstrat deoarece ele conțin un mesaj important pentru noi, cititorii Bibliei. Aceste pagini biblice sunt guvernate de același principiu pe care sfântul Paul l-a formulat în manieră magistrală: Toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu și este de folos pentru a învăța, a convinge, a îndrepta, a educa în dreptate, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit, pe deplin pregătit pentru orice lucrare bună. (2Tim 3,16-17). Prin urmare, acest principiu se aplică și paginilor biblice care conțin scene de violență? Exact! Se aplică și acestora! (va urma)
Pr. Iosif Antili