Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* G.I. (e-mail). "Sunt din Ardeal, de confesiune greco-catolic și urmăresc pe ercis.ro Liturghiile de rit latin din catedrala «Sfânta Fecioară Maria, Regină» din Iași, din bisericile din Bacău, Cacica și alte localități unde există cameră video. Recunosc, îmi place mai mult ritul apusean, îmi este mai accesibil. Urmăresc mai ales Liturghiile de seară din frumoasa dv. catedrală (pe care am vizitat-o în urmă cu câțiva ani) și sunt impresionat foarte mult de cuvintele de învățătură (predicile preoților), de vocea cantorului, o voce superbă, nu mai spun de vocile corului de la Liturghiile solemne. Aș vrea să știu numele preoților care slujesc la catedrală, nu găsesc în siteul - parohii - catedrala dv. și nici preoții care slujesc în ea. Aș vrea să știu dacă persoana care animă Liturghiile - cantorul - este preot sau persoană laică. Vă mulțumesc că existați, aștept în fiecare an să merg în pelerinaj la Cacica, la acest sanctuar minunat al Diecezei de Iași. Poate vi se pare ciudată curiozitatea mea, dar anul trecut am cunoscut la Cacica un preot - pe care l-am văzut pe ercis.ro, prezidând Liturghii, a fost un lucru minunat, este ceva deosebit să știi numele celor care slujesc la altar. Vă mulțumesc!

Este un lucru bun că urmăriți Liturghiile pe internet și le apreciați. Cu siguranță ați citit cele notate acolo: "Urmărirea sfintei Liturghii prin intermediul mijloacelor de comunicare (video și/sau audio) nu înlocuiește obligația de a participa personal la sfânta Liturghie în lăcașul de cult duminica și în sărbătorile de poruncă, doar cu excepția persoanelor în vârstă, bolnave, aflate în imposibilitatea de a participa". Cu privire la dorința dv., de regulă (pentru că nu întotdeauna este la fel) Liturghiile din catedrală sunt celebrate de următorii preoți: duminica și în sărbători de poruncă: 08.00 (se transmite la Radio Iași - este celebrată de preoții din Iași); 09.15 (Liturghia copiilor - pr. Robert Râtan); 11.00 (pr. Paul Budău); 16.00 (Liturghia tinerilor - pr. Cristian Bîrnat); 18.00 (pr. Eugen Robu). Cantorii sunt mai mulți laici, cel principal este Maximilian Husaru.

* A (e-mail). "Aduc înaintea dv. două chestiuni/întrebări la care v-aș fi recunoscătoare dacă mi-ați oferi răspunsuri. 1) Este bine ca într-o comunitate să se suspende sfânta Liturghie de la ora 11.00, deoarece parohul trebuie să participe la hramul altei comunități, atâta timp cât în parohia «suspendată» există doi preoți (și, din câte cunosc, dacă este chiar imperios necesară prezența ambilor preoți la hram, există posibilitatea anticipării sfintei Liturghii în seara zilei de sâmbătă?); 2) Care este explicația faptului că unele parohii sărbătoresc hramul comunității la alte date decât cele la care este menționată în calendar solemnitatea/patronul bisericii? Nu mă refer aici la cele care transferă sărbătoarea hramului în duminica imediat următoare sau în duminica anterioară, ci, în speță, la Biserica romano-catolică din Suceava, cu hramul Sfântul Ioan Nepomuk, trecut în calendar în ziua de 20 martie, dar care sărbătorește în continuare la 15 mai, respectiv Biserica romano-catolică din Câmpulung Moldovenesc, cu hramul «Înălțarea Domnului», conform www.ercis.ro, dar care sărbătorește hramul în octombrie când este Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului (ce-i drept, după cum puteți observa din print-screen-urile atașate, la rubricile «Hramuri în dieceză», respectiv «Parohii» apare «Înălțarea Domnului», dar, în urma unui clic dat pe parohie, apare «Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului» - așa concordanță, mai rar! Mulțumesc pentru răspunsuri!"

Încercăm să vă răspundem pe scurt: 1) În viața parohiilor, o sărbătoare importantă este hramul. Dacă se dorește o participare cu mulți preoți, preoții respectivi trebuie să participe și ei la hramul parohiilor vecine. Dacă nu mergi, nu poți cere celorlalți să vină. Prin urmare, în cazul unui hram în parohia vecină, Liturghia în propria parohie se face mai dimineață sau mai târziu, fiind anunțați, bineînțeles, din timp credincioșii; 2) Sfântul Ioan Nepomuk până acum câțiva ani era trecut în calendar la 15 mai și aceeași dată era și când au ales credincioșii pe vremuri hramul parohiei. Unele date din calendar au fost schimbate acum câțiva ani pentru a fi în concordanță cu calendarul Bisericii Universale de după Conciliul Vatican II. Pentru că 20 martie cade de obicei în Postul Mare, Biserica din Suceava a primit aprobare să rămână cu hramul așa cum era în mod tradițional: 15 mai; 3) Cu privire la hramul de la Câmpulung Moldovenesc, explicațiile le găsiți la adresa: http://www.parohiacampulung.ro/CRONICA%20PAROHIEI.html. Aici se vorbește de ambele hramuri.

* Pr. Ubaldo Oliviero (Onești). "De câteva luni am avut ocazia de a avea în mâinile mele noul Almanah «Presa Bună» din 2018. Felicit întreaga echipă redacțională pentru felul în care puneți la dispoziția celor interesați acest text și pentru forma sa grafică, pentru conținutul său, pentru știrile și evenimentele din dieceză, totdeauna actuale și la zi. De foarte mulți ani mă folosesc de acest instrument de slujire și întotdeauna mi-a fost de mult folos în desfășurarea activității mele și am putut nota faptul că, de la an la an, conținutul său s-a îmbunătățit. Felicitări și succes pe mai departe! Aș vrea totuși să fac o precizare, sau (și mai bine) o sugestie, adică: apariția și punerea în circulație a Almanahului «Presa Bună» ar fi mai oportun să fie în perioada Adventului, la începutul anului liturgic. Ținând cont că în dieceza noastră toate schimbările au loc până în luna august: sfințiri de preoți, schimbări de parohi și de vicari, vizite importante etc., ar fi bine ca Almanahul să cuprindă și aceste schimbări, ca și alte știri din această perioadă. Vă mulțumesc și vă doresc spor la muncă".

Vă mulțumim mult pentru aprecierile făcute cu privire la Almanahul "Presa Bună" 2018. Cei care au lucrat la redactarea lui sunt onorați că îl citiți și că vă este de folos. Vă mulțumim, de asemenea, și pentru sugestia făcută. O vom analiza și vom ține cont de ea. În măsura în care va fi posibil, vom lua în calcul și publicarea Almanahului în Advent, deși e puțin complicat deoarece în aceeași perioadă se pregătesc de publicare calendarul de perete, "Cinci pâini de orz", Agenda liturgică etc.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat