Lupta "prezentului" pentru supraviețuire
În entuziasmul fiecărui început, "prezentul" poartă o cruntă bătălie pentru supraviețuire: trebuie să înfrunte atât iluziile unor planuri mărețe, cât și regretele copleșitoare ale trecutului. Amestecul acesta de visuri și dezamăgiri ne ține cumva suspendați între trecut și viitor, făcându-ne să ratăm prezentul, viața și fericirea. Cum să fii fericit dacă trăiești doar făcând calcule de genul: "Oare cum ar fi fost dacă ieri aș fi făcut așa și nu invers?!" sau "Oare dacă mâine voi alege albastru în loc de verde, voi fi mai norocos?" Până la urmă, ceea ce ai ratat ieri rămâne cimentat în trecut, iar mâine sunt șanse mari să nu poți alege între albastru și verde, ci doar între roșu și negru. Sau doar negru! Atunci de ce ne facem griji pentru ceea ce nu putem controla?
Despre acest pericol al ratării prezentului, vieții, fericirii, Blaise Pascal spunea: "Dacă ne examinăm gândurile, o să le găsim ancorate în trecut sau în viitor. La prezent abia dacă ne gândim, iar dacă o facem e numai pentru a putea extrage lumina necesară în viitor. De asta nu trăim niciodată, ci sperăm să trăim. Așa că e inevitabil ca, pregătindu-ne întruna să fim fericiți, să nu fim niciodată".
Să nu ne amăgim antrenându-ne pentru fericire, ci să fim fericiți acum. Să nu ne pierdem viața pregătindu-ne pentru bătălii pe care nu le vom purta niciodată. Ajung zilei bătăliile ei! Să nu uităm învățătura lui Cristos: "Nu vă îngrijorați pentru ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ea însăși. Ajunge zilei răutatea ei!" (Mt 6,34).
Tot ceea ce avem este astăzi, este prezentul. Și în acest "astăzi" eu trebuie să fiu bun, să iubesc, să iert, să ajut. Astăzi! Să nu mai spunem: "Anul acesta voi face asta și asta". E prea mult! Nu știm nici măcar cum se va sfârși ziua de astăzi, cu atât mai puțin anul acesta. Așadar, astăzi să fim fericiți. Astăzi să muncim ca și cum totul ar depinde de noi și de această clipă. Dar în același timp să ne rugăm și să credem ca și cum totul ar depinde numai de Dumnezeu. În mâinile lui este trecutul, prezentul și viitorul. Noi avem doar prezentul, o scurtă clipă pentru a fi fericiți și pentru a câștiga viața veșnică.
Pr. Laurențiu Dăncuță