Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Zapopan

În partea vestică a Mexicului, în statul federal Jalisco, se află unul dintre cele mai vizitate sanctuare al acestei țări, Zapopan. Orașul Zapopan, care face parte din zona metropolitană Guadalajara, are o populație de 1,2 milioane locuitori și se spune că a fost fondat în anul 1541, deși ținutul era locuit de amerindieni cu mult înainte. Numele orașului provine din limba băștinașilor, indicând un nume de arbore.

Conchistadorii au ajuns în această zonă în anul 1530, însoțiți de misionari franciscani. În anul 1541 a fost fondat orașul Sfintei Maria de Zapopan, sub coroana spaniolă.

Un rol important l-a avut călugărul Antonio di Segovia, un mare cinstitor al Maicii Domnului, care a adus cu el o statuie a acesteia, iar indigenii au acceptat-o foarte ușor ca fiind a lor. Era de fapt o statuie mică, de doar 34 cm înălțime, și foarte ușoară, nu grea ca celelalte statui aduse anterior din Spania. Pe de altă parte, chipul Mariei era maroniu, închis la culoare, ca fețele băștinașilor. Se vehiculează și ideea că statuia ar fi fost realizată de artiști din orașul Michoacán și apoi ar fi ajuns la Zapopan. Maria are mâinile împreunate pentru rugăciune, iar picioarele se sprijină pe o semilună de aur. Această statuie are o mare importanță pentru istoria și credința poporului mexican. De asemenea, în istorie această statuie ar fi apărat poporul de multe catastrofe naturale și se mai spune că prezența statuii a făcut să nu fie războaie între conchistadori și băștinași, aceștia acceptând ușor creștinismul.

Maica Domnului de la Zapopan este invocată cu diverse formule: "Fecioara așteptării", "Fecioara a toate ajutătoare", "Fecioara de Zapopan", "Steaua evanghelizării", "Apărătoare de fulgere, furtuni și epidemii" etc.

Începând cu anul 1734, în fiecare an, între 13 iulie și 4 octombrie, statuia este purtată în toate bisericile din Guadalajara, oprindu-se câte 2-3 zile în fiecare dintre acestea, și 8 zile în catedrală. În timpul cât rămâne într-o biserică lumea se roagă în permanență, zi și noapte. La sfârșit, după o Liturghie solemnă celebrată de cardinal împreună cu seminarul, statuia este purtată în procesiune 8 km de la catedrală până la bazilica Zapopan. Se spune că în unii ani au participat la această procesiune peste două milioane de credincioși.

Sărbătoarea propriu-zisă de la Zapopan are loc la 9 octombrie.

Construirea mănăstirii și a sanctuarului a început în anul 1689, deși pe parcurs a fost schimbat mereu proiectul. Azi biserica, situată între două clădiri imense ale mănăstirii, se evidențiază cu cele două turnuri baroce simetrice, cu coloanele ionice și cu multe sculpturi pe fațadă. Altarul principal, în care este așezată statuia, este realizat în totalitate în Italia, din marmură de Carrara. Accesul în incintă se face prin două portaluri, realizate din piatră, ornate cu sculpturi.

Pe esplanada din fața sanctuarului sunt amplasate două statui realizate din bronz: a lui Antonio di Segovia și a sfântului papă Ioan Paul al II-lea.

De asemenea, important este tabloul Juan Cruz Ruiz de Cabanas y Crespo, episcop de Guadalajara (+ 28 noiembrie 1824), și icoana Sfintei Familii, pictată în anul 1832.

Muzeul Huichol, din incinta mănăstirii, găzduiește o mulțime de exponate și opere de artă care oglindesc trei culturi din zonă: Huichol, Tepehuan și Cora.

Sfântul papă Ioan Paul al II-lea a fost în pelerinaj la Zapopan la 30 ianuarie 1979. La predica rostită aici, papa spunea: "Acest sanctuar din Zapopan este o dovadă clară, palpabilă și mângâietoare a pietății multiseculare a poporului mexican, ca și a întregului popor latino-american, față de sfânta Fecioară Neprihănită".

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat