Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Anton Durcovici și Iașiul

Fericitul Anton Durcovici, scrie părintele Fabian Măriuț, "a sosit la Iași ca imigrant și s-a întors ca episcop", cele două repere cronologice fiind anul 1895, data sosirii lui Anton Durcovici la Iași ca imigrant, și anul 1948, data înscăunării sale ca episcop de Iași.

Orfan de tată, tânărul Anton sosește la Iași, în 1895, împreună cu mama sa Maria și fratele său Francisc, însă prima sa ședere în capitala Moldovei a fost scurtă, de numai un an, timp în care a locuit în casa mătușii sale, a urmat cursurile școlii parohiale și a luat parte la Liturghiile celebrate în catedrala "Adormirea Maicii Domnului".

Va părăsi Iașiul în vara anului 1896, reîntorcându-se în acest oraș peste 30 de ani, la 11 iunie 1926, atunci când, în calitate de reprezentant al arhiepiscopului de București, Alexandru Theodor Cisar, a luat parte la ceremonia sfințirii pietrei fundamentale a clădirii "Presa Bună", situată în curtea Episcopiei de Iași. Numele său a mai fost asociat cu Iașiul în anul 1919, atunci când a fost nominalizat pentru prima dată pentru a ocupa funcția de episcop.

La 30 octombrie 1947, papa Pius al XII-lea l-a numit episcop al Diecezei de Iași. Din cauza unor împrejurări nefavorabile, va fi consacrat relativ târziu, la 5 aprilie 1948, în catedrala "Sfântul Iosif" din București, și instalat la Iași la 14 aprilie același an.

Episcopul Anton Durcovici a păstorit Dieceza de Iași o perioadă scurtă de timp, doar un an, două luni și 12 zile, din care a stat efectiv la Iași doar nouă luni, restul timpului petrecându-l în satele și comunitățile catolice din Moldova, în cadrul vizitelor canonice pentru acordarea sacramentului Mirului (6 iunie - 6 iulie 1948, 28 august - 24 octombrie 1948). De asemenea, el s-a aflat la București, pentru scurte perioade de timp, în calitate de administrator apostolic al Arhidiecezei de București. Ultima zi petrecută la Iași de episcopul Anton Durcovici a fost 9 iunie 1949. La 26 iunie va fi arestat de Securitate, fără a mai revedea vreodată Iașiul, dieceza și credincioșii săi.

Va reveni simbolic la Iași, la 17 mai 2008, cu prilejul depunerii urnei de pământ aduse de la Sighetu Marmației și depusă în catedrala "Adormirea Maicii Domnului", numele său fiind însă pecetluit pe veci de cel al Iașiului cu prilejul ceremoniei de beatificare de la 17 mai 2014.

În capitala Moldovei, episcopul Anton Durcovici a conceput și a pus în practică programul său pastoral destinat cârmuirii catolicilor din Moldova, ale cărui repere spirituale au fost scrisorile pastorale, sporirea devoțiunii față de Maica Domnului, recitarea publică a sfântului Rozariu, consfințirea Diecezei de Iași la inima neprihănită a Mariei, memorabilele sale predici în catedrala din Iași. Ultima sa predică a fost rostită în catedrala din Iași la 5 iunie 1949, subiectul fiind coborârea Sfântului Duh.

Fotografia alăturată a fost realizată la 14 aprilie 1948, la Iași, în cadrul Liturghiei de instalare a episcopului Anton Durcovici, de către fotograful studioului foto-film "Broadway", și îl înfățișează pe episcop alături de canonicul Gustav Müller și de preoții Gheorghe Petz și Mihai Dămoc. Fotografia a fost deținută în ultimele decenii de preoții Lucian Luca și Iosif Sescu.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat