Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Gaudete et exsultate - Exortație apostolică despre sfințenie

Exortația apostolică "Gaudete et exsultate" (Bucurați-vă și tresăltați de veselie!) a papei Francisc, despre chemarea la sfințenie în lumea contemporană, a fost prezentată la 9 aprilie, în Sala de Presă a Sfântului Scaun. Este cea de-a treia exortație apostolică a papei Francisc, după "Evangelii gaudium" despre vestirea evangheliei în lumea actuală (24 noiembrie 2013) și "Amoris laetitia" despre iubirea în familie (19 martie 2016).

Exortația are cinci capitole și 177 de paragrafe, în care Sfântul Părinte îi invită pe toți creștinii să fie "sfinți azi". Chemarea la sfințenie nu este o chemare și un privilegiu pentru puțini, ci este "o viață pentru toți, de trăit în viața de fiecare zi". Papa Francisc o sintetizează astfel: sfințenia este "adevărata viață, fericirea pentru care am fost creați". Contrariul sfințeniei nu este atât o viață păcătoasă, cât mai ales "mulțumirea cu o existență mediocră, diluată și inconsistentă".

Documentul nu vorbește despre supereroi, ci despre sfinții de vizavi - oameni, bărbați și femei care sunt un reflex al prezenței lui Dumnezeu; papa Francisc îi numește "clasa medie a sfințeniei", chipul frumos al Bisericii, sfințenia fiind posibilă concret pentru toți, "în ocupațiile de fiecare zi, acolo unde se află fiecare".

Este vorba despre un drum presărat cu gesturi simple, realizate cu harul lui Dumnezeu, cel care oferă harul sfințeniei. Este nevoie ca omul să se lase transformat de harul Duhului Sfânt, iar propria misiune va fi dusă la împlinire de Dumnezeu însuși, chiar și prin momentele negative și erorile care pot apărea pe drum.

Documentul este întrețesut de exemple de oameni care își trăiesc sfințenia în viața de fiecare zi, dar și cu imagini de sfinți canonizați, scoțând în evidență că fiecare are un drum propriu spre sfințenie, dar mereu "sub impulsul harului lui Dumnezeu" și mereu în comunitate.

Papa, în capitolul al II-lea, pune în gardă în fața distragerilor de la sfințenie, spunând că adevărații dușmani ai sfințeniei sunt gnosticismul - adică o credință fără Dumnezeu și fără carne, crezând că putem trece prin rațiune totul, fără să lăsăm loc misterului - și neopelagianismul - ideea că ar fi de ajuns pentru mântuire doar voința și eforturile umane.

Trăirea fericirilor evanghelice (Mt 5,3-12) este calea care duce spre sfințenie, cuvântul "fericit" fiind sinonim cu sfânt în acest caz. Dar "marea regulă de comportament" este cea propusă în Matei, cap. 25: "Milostivirea concretă față de cel sărac", nu doar în apărarea celor nenăscuți, ci și față de săracii deja prezenți în lume, insistând și asupra primirii migranților.

În capitolul al IV-lea se găsesc caracteristici ale sfințeniei: "constanța" în Dumnezeu, "suportarea-răbdarea", de practicat chiar și în social network, deseori spații de violență și de calomnii; "bucuria și simțul umorului"; "îndrăzneala și fervoarea"; "sensul comunității și rugăciunea constantă".

În ultimul capitol se amintește că mereu viața creștină este o bătălie, pentru că diavolul nu este "un mit", ci "o ființă personală care ne chinuiește"; de aceea nu trebuie lăsată garda jos, cerând "darul discernământului", pentru a recunoaște glasul Duhului Sfânt.

Exortația, scrisă în stil simplu, este ușor de înțeles și din ea transpare faptul că chemarea la sfințenie reprezintă o chemare constantă a omului creat de Dumnezeu, om care nu se poate împlini cu adevărat în afara acestui drum. Chiar dacă uneori sperie, sfințenia este tocmai împlinirea omului în relație cu Dumnezeu, dar și în relație cu cei din jur, în comunitate, dobândind omului o adevărată bucurie pentru sine și pentru cel de lângă el.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat