Și la bine, dar mai ales la greu...
Îmi amintesc și acum cum părintele, la finalul cursului pentru logodnici, ne spunea să luăm în calcul "totul" în vederea căsătoriei noastre: "Nu știm ce va însemna acest «împreună» al vostru, de ce v-a voit Dumnezeu unul pentru celălalt și nu unul cu altcineva. De la o viață foarte fericită și plină de bucurii și realizări până la una plină de încercări și necazuri, poate să intervină orice. Ceea ce nu trebuie să uitați vreodată este că pentru toate momentele, fie bune, fie grele, Dumnezeu v-a chemat să vă stați alături. Și aș mai adăuga: mai ales la greu trebuie să vă stați alături..."
Aceste cuvinte au venit asupra noastră și asupra colegilor ca o bombă! Niciodată nu ne pusesem problema încercărilor. Visam doar la frumos, la iubire, și aș spune că acel adaos al părintelui chiar m-a făcut să mă simt prost. Dar l-am luat ca atare!
A urmat nunta, unde totul a fost minunat. A venit luna de miere, pe care, de asemenea, am petrecut-o doar noi doi, undeva departe de casă. Începuserăm bine...
La circa doi ani de la aceste evenimente - surpriză! Într-o seară, soțul îmi spune tranșant: "Dacă vrei, ești liberă! Nu mai simt nimic pentru tine!" Am crezut că e una dintre desele lui glume, dar gravitatea vocii m-a făcut să cer precizări suplimentare: "Ce s-a întâmplat? Ești bine?" "Simplu de tot, a continuat el, simte-te liberă; dacă vrei, poți pleca cu cine vrei. Eu simt că nu mai pot continua".
Nu puteam să cred că tot ce auzeam era adevărat. Nu mă înșelase, nu îmi reproșase nimic, era mulțumit de mine, ba chiar ne doream și un copil. Ce se întâmpla?
Abia atunci mi-au revenit în minte cuvintele părintelui de la sfârșitul cursului: "Luați în calcul totul! Nu se știe cum și ce va fi viața voastră de familie, dar să nu uitați: mai ales pentru momentele grele Dumnezeu v-a pus alături unul de celălalt". Acum venise momentul acela, să stau alături...
L-am luat cu binișorul și l-am întrebat ce se întâmplase, de ce a ajuns să gândească aceasta, ce l-a nemulțumit sau ce îl nemulțumește. L-am asigurat că, indiferent ce s-a întâmplat, eu tot îl iubesc și că nu l-aș abandona pentru nimic pe lume.
Un amănunt însă m-a pus pe gânduri: privirea lui. Nu mai era cea pe care o cunoșteam. Nu mă privea în ochi. A plecat în dormitor și s-a pus pe plâns. Am înțeles atunci că problema era mai profundă, era una de sănătate și nu doar o opțiune prin care să se debaraseze de mine. Și am sunat ambulanța...
Pe fondul dorinței patronului de a micșora echipa de muncitori, gândindu-se că și el s-ar putea găsi printre cei dați afară, făcuse un puseu de depresie atipică. Evident că acum trebuia să-i stau alături mai mult decât oricând. Acum era "greul" sau, mai bine spus, începuse greul.
A fost nevoie de ceva timp ca să-și revină, iar acum ne amuzăm de acea seară "serioasă" în care îmi spunea "să-mi fac bagajele". Iar Învierea, timpul Paștelui, a avut rolul său cu tot ce înseamnă trezirea naturii la viață, ieșirea noastră în natură, învierea lui Isus, aportul prietenilor și mai ales cuvintele părintelui de la curs... (Cristina Florentina)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba