Emanuel: Cu noi este Dumnezeu (XII)
Sfintele Scripturi și tradiția ne oferă numeroase amănunte cu privire la Mesia - "doritul popoarelor", Emanuel - "cu noi este Dumnezeu", "Isus" - nume indicat de către înger lui Iosif, ca să-l dea "celui zămislit de la Duhul Sfânt și născut din Maria Fecioara", "căci el va mântui poporul său de păcatele sale" (Mt 1,21).
Celor 11 miniepisoade anterioare, sub genericul "Emanuel: cu noi este Dumnezeu", îl adăugăm și pe al XII-lea, ca o microînmănunchere a unui an liturgic.
Acest episod vrea să fie confirmarea expresă a lui Emanuel însuși, pe care o dă alor săi, cu privire la prezența sa permanentă în mijlocul lor și al nostru, pe care sfântul evanghelist Matei ne-o transmite prin ultimele cuvinte ale scrierii sale: "Și iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii" (Mt 28,20). Această prezență, pe lângă ipostazele menționate deja, Isus a voit să fie euharistică. Primii trei evangheliști, Matei, Marcu și Luca, menționează instituirea sfintei și dumnezeieștii Euharistii la ultima cină cu cei doisprezece, de către Isus. Sfântul apostol Paul (1Cor 11,23-26) subliniază cuvintele lui Isus către ucenici: "Faceți aceasta în amintirea mea!" (v. 24b), prin care este instituită preoția noutestamentară, garanție a prezenței sale permanente în lume. Rămâi mereu cu noi, Isuse!
P.A.D.