Cooperarea misionară
România a fost anul acesta, în perioada 5-10 martie, gazda unui eveniment important din viața Bisericii Catolice la nivel european. La mănăstirea părinților carmeliți de la Ciofliceni (Snagov) s-au reunit directorii naționali ai Operelor Pontificale Misionare (OPM) din 17 țări europene. Această întâlnire a avut ca temă principală de dezbateri dimensiunea misionară a bisericilor locale din țările europene, fiind discutate și anumite aspecte administrative și organizatorice la nivel continental.
În cuvântul de deschidere și mesajul transmis de Mons. József Tamás, episcop auxiliar de Alba-Iulia și reprezentantul activității misionare în Conferința Episcopilor din România, s-a subliniat faptul că "OPM reprezintă conștiința Bisericii, care cere în mod constant să nu uităm că spiritualitatea misionară și spiritualitatea catolică sunt una și aceeași". PS Aurel Percă a prezentat activitatea misionară din Dieceza de Iași și din Arhidieceza de București; Mons. Benone Farcaș, rector al Seminarului din Iași, a vorbit despre responsabilitatea unei Biserici locale de a susține activitatea misionară ad gentes, așa cum este prevăzută de normele Dreptului canonic; pr. Wilhelm Dancă, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din București, a propus mai multe dezbateri între participanți despre noua evanghelizare în timpurile actuale și problematica migranților în Europa, proveniți din țările de misiuni. Concluziile discuțiilor vor fi prezentate la întâlnirea mondială a tuturor directorilor naționali ai OPM care va avea loc la Roma în luna mai și la care vor participa reprezentanți din 140 de țări.
În cadrul evenimentului au avut loc întâlniri și discuții cu arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, cu ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, și cu PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București. Înainte de finalul întâlnirii, pr. Fabrizio Meroni, reprezentantul Vaticanului și al cardinalului Fernando Filoni, prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, a declarat: "Mă întorc la Roma cu impresia unei întâlniri foarte reușite, cu o imagine reală și impresionantă a Biserici Catolice din România și cu încrederea fermă că această Biserică locală participă și va participa și în viitor cu entuziasm la cooperarea misionară dintre Biserici".
Pr. Claudiu Iștoc