Jubileul capucinilor
Deschiderea anului jubiliar al fraților capucini, prilejuit de împlinirea a 25 de ani de prezență în România, a fost marcată duminică, 5 martie, printr-o Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel la ora 11.00, în sanctuarul diecezan "Fericitul Ieremia", din Onești.
Celebrarea de duminică a fost precedată de o novenă și de un triduum solemn de pregătire spirituală, în care frații capucini și cinstitorii fericitului Ieremia au meditat asupra recunoștinței datorate Tatălui ceresc pentru toate binefacerile primite prin jertfa mântuitoare a lui Cristos. Predicatorul triduum-ului a fost pr. Leon Budău.
Sâmbătă, 4 martie, frații capucini și cinstitorii fericitului Ieremia au rememorat ultimele zile din viața pământească a acestuia, dar și etapele procesului de beatificare, început în lunile imediat următoare morții sale și încheiat cu beatificarea sa la 30 octombrie 1983, de sfântul papă Ioan Paul al II-lea.
Liturghia solemnă de duminică a început prin oferirea luminii votive din partea fraților capucini, lumină oferită de pr. Ubaldo Oliviero și binecuvântată de PS Petru Gherghel.
La predică, PS Gherghel a scos în evidență faptul că fericitul Ieremia și-a slujit aproapele în întreaga sa viață, văzând în el chipul lui Cristos. Amintind de împlinirea a 25 de ani de prezență a capucinilor pe aceste meleaguri, păstorul diecezei a scos în evidență că aceasta a fost posibilă datorită mijlocirii fericitului nostru compatriot și le-a cerut credincioșilor să se roage și mai profund pentru a fi declarat sfânt al Bisericii cât mai curând.
La final, pr. Lucian Dumea, custode al fraților capucini din România, a mulțumit PS Petru Gherghel că a prezidat sfânta jertfă și a deschis anul jubiliar și tuturor cinstitorilor fericitului Ieremia veniți în număr mare la această sărbătoare.
După celebrarea liturgică a urmat o expoziție de fotografii care a prezentat în imagini cei 25 de ani de prezență a capucinilor la Onești. Seara pr. Augustin Dogaru, consilier custodial, a celebrat o sfântă Liturghie de mulțumire.
Programul anului jubiliar mai cuprinde: hramul custodiei, a sanctuarului și a Liceului "Fericitul Ieremia Valahul" (8 mai); deschiderea procesului de canonizare a fericitului Ieremia (la sediul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, 9 mai); împlinirea a 25 de ani de prezență pe meleagurile României a fraților capucini (24 septembrie); aniversarea beatificării fericitului (30 octombrie).
Pr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap.
* * *
Ieremia - în drum spre canonizare
Deschiderea procesului canonic eparhial pentru canonizarea fericitului Ieremia Valahul va avea loc la 9 mai, la sediul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Aceasta va fi prezidată de PS Florentin Crihălmeanu, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, deoarece prezumtivul miracol a avut loc în orașul Cluj-Napoca, aflat sub jurisdicția sa canonică, citim într-un anunț oficial făcut de pr. Ubaldo Oliviero, OFMCap., rector al sanctuarului "Fericitul Ieremia Valahul" din Onești.
Fratele Ieremia a fost primul român declarat fericit al Bisericii Catolice din România și este primul căruia i se va deschide cauza de canonizare. Acest moment va fi un eveniment important pentru Biserica Catolică din România.
Canonizarea sau declararea ca sfânt este ultima fază în cadrul procesului de recunoaștere a sfințeniei unei persoane în Biserica Catolică. Aceasta cuprinde două etape: faza diecezană (culegerea mărturiilor despre sfințenia persoanei în cauză) și cea romană (analiza mărturiilor făcută de Congregația pentru Cauzele Sfinților). Canonizarea urmează după procesul de beatificare și este început după ce a fost recunoscută o minune. Fericitul va fi declarat "sfânt" într-o Liturghie publică solemnă de canonizare, iar după acest moment cultul său va fi extins în întreaga Biserică Catolică fiind introdus în calendarul universal.
Prelucrare de pr. Claudiu Bulai