- Jubileul Milostivirii - |
Inițiative
În Misericordiae vultus sunt specificate diferite inițiative care să marcheze caracterul și specificitatea acestui timp. Postul Mare este amintit ca un timp special pentru a trăi mai intens și a experimenta milostivirea lui Dumnezeu prin meditarea textelor Sfintei Scripturi drept cale prin care este redescoperit chipul milostivirii; inițiativa "24 de ore pentru Domnul" în vederea apropierii de sacramentul Reconcilierii; prezența duhovnicilor în confesionale așteptând și manifestând disponibilitate în primirea penitenților; trimiterea misionarilor milostivirii pentru cazurile rezervate Sfântului Scaun etc.
Grupul de rugăciune și devoțiune către milostivirea lui Dumnezeu își propune pe parcursul acestui an să acorde o atenție specială și să evidențieze specificitatea acestui timp prin următoarele inițiative și activități:
1. Continuarea rugăciunii din cadrul orei milostivirii, în fiecare zi în mod personal, iar duminica, în catedrala din Iași înaintea sfintei Liturghii de la ora 16.00.
2. Lectio divina cu textele evangheliei duminicale în fiecare zi de luni pentru grupul de rugăciune constituit în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. O posibilă sugestie de prezență a unor asemenea grupuri în diferite alte parohii ale diecezei. Sfântul Părinte numește grupurile de rugăciune "focare ale iubirii lui Dumnezeu", "centrale ale milostivirii". "Rugăciunea este o lucrare a milostivirii care dorește să ducă totul la inima lui Dumnezeu. (...) Rugăciunea este un dar al credinței și al iubirii, o mijlocire de care este nevoie precum este nevoie de pâine. Într-un cuvânt, rugăciunea înseamnă a încredința Tatălui Biserica, persoanele, diferitele situații" (Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat grupurilor de rugăciune, 6 februarie). Caracteristicile unui grup de rugăciune: întâlniri periodice (cel puțin o dată pe lună), să se facă în cadrul unei comunități sau a unei biserici parohiale; să existe consimțământul episcopului; având un preot ca asistent spiritual.
3. Adorații euharistice în ultima duminică a fiecărei luni, care să fie organizate și dedicate diferitelor categorii de credincioși.
4. Începând cu duminică, 17 ianuarie, novena la milostivirea Divină în pregătirea sărbătorii Milostivirii Divine din cea de-a doua duminică a Paștelui, novenă care, în catedrală, se va recita în cadrul rugăciunii orei milostivirii de duminică.
5. O atenție specială inițiativei "24 de ore pentru Domnul" prin prezența unuia sau a mai multor preoți, în funcție de necesități, pentru celebrarea sacramentului Reconcilierii (în comunitățile parohiale invitarea unui confesor).
6. Participarea unei delegații la Congresul Milostivirii Divine de la Roma în perioada 31 martie - 4 aprilie.
7. Organizarea, în zilele de 9-10 iunie, a unui congres local al Milostivirii Divine care să se desfășoare într-o biserică unde este prezentă și poarta sfântă, cu invitați și mărturii din alte dieceze și chiar din afara țării.
8. Organizarea unui pelerinaj pe urmele sfintei Faustina în perioada 29 septembrie - 6 octombrie.