Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre. Pr. Ioan (Iancu) Baltheiser

Născut la 7 septembrie 1912, la Cumpăna (jud. Argeș), pr. Ioan Baltheiser a urmat cursurile Seminarului și ale Academiei Teologice "Sfântul Duh" din București. A fost hirotonit preot la 29 iunie 1937 în catedrala "Sfântul Iosif" din București, activând apoi ca prefect la Seminarul "Sfântul Duh" (1937-1939), și vicar la catedrala din București (1939-1951).

În calitate de colaborator apropiat al parohului catedralei "Sfântul Iosif", episcopul Iosif Schubert, pr. I. Baltheiser a fost urmărit asiduu de Securitate prin dosar informativ, deoarece devenise "suspect" de "manifestări dușmănoase" la adresa regimului ateo-comunist, divulgase secretul înmormântării în cimitirul Bellu a episcopului unit Vasile Aftenie, ucis cu sălbăticie de torționarii securiști în arestul Ministerului de Interne, și s-a situat de partea rezistenței anticomuniste prin credință.

La 11 mai 1951, pr. I. Baltheiser a fost arestat de Securitate și anchetat ca lider de "lot", din care mai făceau parte alte 15 persoane nevinovate - preoți, călugărițe, frați ai Școlilor Creștine, laici, inclusiv viitorul episcop Iakob Antal, intenția Securității fiind aceea de a afla numele succesorilor la jurisdicția canonică a Arhiepiscopiei de București și a Episcopiei de Alba-Iulia.

Atât pr. I. Baltheiser cât și colegii săi de suferință au fost anchetați de securistul Gh. Enoiu, cel care l-a anchetat cu duritate extremă și pe fericitul Anton Durcovici, și care avea să se ocupe de toate "loturile" de preoți catolici.

La 12 aprilie 1952, în baza unor probe false, Gh. Enoiu i-a trimis în judecata Tribunalului Militar București pe membrii lotului Baltheiser, sub acuzația de a fi desfășurat "spionaj în favoarea Vaticanului", și de a fi trimis "imperialiștilor occidentali", prin curier diplomatic, informații de natură politică.

În realitate, preotului I. Baltheiser i-a fost imputat faptul de a fi trimis la Sfântul Scaun trei scrisori în care descria situația dramatică a episcopiilor catolice din România după declanșarea persecuției comuniste, arestarea episcopilor și a succesorilor acestora la jurisdicția canonică și altele.

Prin Sentința nr. 142/22 octombrie 1952, Tribunalul Militar București l-a condamnat pe pr. I. Baltheiser la 20 de ani muncă silnică pentru delictul de "înaltă trădare". Va cunoaște timp de 13 ani regimul de exterminare al închisorilor comuniste, fiind pus în libertate prin Decretul de grațiere nr. 411 din 24 iulie 1964.

După eliberare, pr. I. Baltheiser a activat în Parohia Roman (1964-1972), perioadă în care va fi urmărit din nou prin dosar informativ. Supus șicanelor autorităților și pentru a scăpa de presiunea uriașă din partea Securității, pr. I. Baltheiser a emigrat definitiv din România, la 1 iunie 1972, stabilindu-se în Germania, unde a trecut la cele veșnice în anul 1996.

În diaspora, s-a remarcat ca un colaborator apropiat al Mons. Johann Florian Müller, implicat în acțiunea de strângere de mărturii despre martiriul episcopului Anton Durcovici, și de popularizare a biografiei eroice a acestuia. Mărturia pr. Ioan (Iancu) Baltheiser despre viața de sfințenie și martiriul episcopului Durcovici rămâne cea mai valoroasă până la această dată. Printre altele, respectiva mărturie, publicată în lucrarea Mons. Johann Florian Müller dedicată biografiei episcopului Durcovici (a apărut în anul 1992), dezvăluie metodele brutale folosite de Gh. Enoiu cu prilejul anchetelor la care l-a supus pe episcop, precum și faptul că fotografia înfățișându-l pe episcopul Durcovici maltratat, bătut cu bestialitate, "frânt", "bolnav", a fost folosită de Gh. Enoiu drept mijloc de intimidare și descurajare în cadrul anchetelor care-i vizau pe pr. Ioan Baltheiser și pe ceilalți preoți catolici.

Vizualizarea fotografiei a avut însă un efect contrar, susținându-i și încurajându-i pe preoți de a rămâne fideli față de păstorul lor aflat, ca și ei, în suferință pentru credință.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat