Sfânta Scriptură
- ""Să nu ucizi" este una dintre poruncile care apar în decalog. Însă întâlnim în Vechiul Testament cum evreii erau puși să ucidă (de exemplu nimicirea amaleciților). Este o derogare de la poruncă sau e vorba de altceva?"
Viața umană este sacră. Numai Dumnezeu este stăpânul vieții de la începutul și până la sfârșitul ei. "Pentru viața omului voi cere socoteală de la om, fratele său. Dacă varsă cineva sângele omului, sângele lui să fie vărsat de om; căci Dumnezeu l-a făcut pe om după chipul său" (Gen 9,5-6). Legea care interzice uciderea este universal valabilă, îi obligă pe toți și pe fiecare, întotdeauna și oriunde. Isus Cristos adaugă la porunca: "Să nu ucizi" interzicerea mâniei, a urii și a răzbunării (Mt 5,21).
Lupta - a cărei consecință este uciderea vrăjmașului - nu este numai un fapt uman care pune probleme de natură morală. Prezența sa în Sfânta Scriptură permite revelației să exprime un aspect esențial al dramei în care este angajată omenirea și a cărei miză este mântuirea ei: lupta spirituală între Dumnezeu și Satana. Dumnezeu are ca scop pacea, dar această pace presupune o victorie obținută cu prețul luptei. Perspectiva deschisă de alianța lui Dumnezeu cu Israel este o perspectivă de luptă. Dumnezeu îi dă poporului său o patrie, dar el trebuie s-o cucerească (Ex 23,27-33). Este un război ofensiv, dar în perspectiva Vechiului Testament se justifică și este sfânt întrucât Canaanul cu civilizația sa coruptă și cu cultul său adus forțelor naturii, reprezintă o capcană pentru Israel (Dt 7,3-4). Așadar, războaiele naționale ale lui Israel sunt războaiele lui Iahve. Afirmându-și atotputernicia asupra evenimentelor, Dumnezeu intervine prin acțiunea sa suverană și Israel face experiența unor eliberări miraculoase. Oamenii se luptă, dar biruința o dă numai Dumnezeu (Ps 118,10-14; 121,2; 124). Bătăliile lui Dumnezeu pe pământ nu au drept scop ultim triumful lui Israel. El vrea stabilirea unei împărății a dreptății. Prin intermediul evenimentelor înfricoșătoare Israelul înțelege că războiul este un rău. Toate promisiunile escatologice ale profeților se deschid spre viziunea minunată a păcii universale (Is 2,4; 11,6-9). Aceasta este mântuirea autentică.
Pr. Alois Bulai