Sfințirea capelei "Isus Milostiv" din Siret
Episcopul Petru Gherghel a sfințit capela "Isus Milostiv" din Siret, duminică, 30 octombrie. Au participat preoți catolici, greco-catolici, ortodocși, precum și autoritățile locale, această zi devenind un moment de celebrare comună pentru tot orașul Siret.
Ideea unei capele mortuare s-a născut din greutățile care se iveau în familiile celor decedați cu privire la un spațiu care să fie prielnic unui rămas bun creștinesc și civilizat. Ținând cont de toate aceste aspecte, împreună cu părintele paroh Irinel-Iosif Iosub și consilierii bisericești, s-a inițiat acest plan. La început s-a dorit o casă mortuară, însă pentru părintele Irinel acest proiect a avut o însemnătate mult mai mare, deoarece aceasta nu trebuia să fie doar o încăpere solemnă, ci un lăcaș care să unifice, să solidarizeze întreaga comunitate în rugăciune și iertare. A atribuit acestui loc calitatea de a fi o capelă închinată lui Isus milostiv, ca mulțumire pentru darul iertării păcatelor și pentru primirea lor în patria cerească.
Planul părea irealizabil, în principal din cauza lipsei de bani. Părintele era conștient de forța și harurile cu care Dumnezeu va binecuvânta comunitatea, dând soluții la toate îndoielile care se iveau. Era cazul să ne mobilizăm și să purcedem la demararea lucrărilor. Toate gândurile care înspăimântau s-au risipit când comunitatea, de aproximativ 180 de familii, s-a arătat dornică să ajute, capela devenind astfel un țel al întregii parohii din Siret.
După această perioadă de frământări și sacrificii, comunitatea din Siret a putut să se bucure de realizarea acestui plan măreț.
PS Petru Gherghel a fost primit cu multă dragoste și căldură de comunitatea din Siret. În cadrul predicii, Excelența Sa a vorbit despre iubirea lui Dumnezeu față de oameni, spunând că "iubirea lui Dumnezeu depășește păcatul oamenilor...".
În final, îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru iubirea nemărginită pe care a revărsat-o asupra comunității. Fără ocrotirea lui permanentă și îndrumarea oferită prin vocea păstorului comunității, cu siguranță nu ne-am fi bucurat de o comunitate atât de unită și de receptivă la nevoile aproapelui.
Cristian Mocrei