Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Seminarul la 130 de ani

Seminarul Diecezan din Iași a împlinit 130 de ani de existență și 60 de ani de la redeschidere, fiind închis de regimul comunist între anii 1948-1956. Cu această ocazie s-a organizat un simpozion sâmbătă, 19 noiembrie, la care au participat PS Petru Gherghel, ÎPS Ioan Robu, PS Aurel Percă, preoții formatori, profesori, seminariștii, preoți din parohiile și instituțiile catolice ieșene.

Simpozionul a început cu salutul Mons. Benone Farcaș, rector al Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, în cadrul căruia a evidențiat faptul că, deși 130 de ani nu reprezintă un număr jubiliar, totuși, se cuvine să îi amintim pe înaintașii noștri care au iubit seminarul.

"Veniți și vedeți. Seminarul - școala lui Isus" a fost conferința ținută de PS Petru Gherghel. Excelența sa a evidențiat că efortul vrednicilor înaintași, mai ales al episcopului Nicolae Iosif Camilli de a deschide un seminar în dieceza sa în anul 1886, s-a concretizat în cei 750 de slujitori pe care seminarul din Iași i-a format să fie "sarea pământului" și "lumina lumii".

ÎPS Ioan Robu în cadrul conferinței "Seminarul - locul în care se plăsmuiește ființa preotului" a spus că istoria este cea care ne conferă capacitatea de a înțelege și de a parcurge drumul generațiilor trecute pentru ca astfel să găsim germenii viitorului.

PS Aurel Percă a evidențiat ce au însemnat anii 1977 și 1989 pentru istoria seminarului. Dacă în anul 1977, un cutremur natural a determinat inițierea de lucrări de construcție pentru noua clădire a seminarului, în anul 1989 a avut loc un "cutremur ideologic", care a marcat profund organizarea vieții seminariale.

Pr. Cristinel Fodor a evidențiat necesitatea unui echilibru între ideal și concret, pentru formarea viitorilor preoți.

Părintele Alois Moraru a prezentat un montaj de imagini, transmițând auditoriului "File de istorie" din viața seminarului din Iași. Pr. Grigore Duma a încheiat sesiunea de conferințe printr-o evocare a figurii părintelui Ioan Ciuraru, care a lucrat la formarea intelectuală a seminariștilor, luptând pentru ca viitorii preoți să aibă materialele necesare studiului și aprofundării cuvântului lui Dumnezeu.

Seminariștii din anul III au pregătit un moment artistic, unde au prezentat istoria frumoasă a înființării seminarului ieșean și a consolidării generațiilor de preoți care s-au format în această instituție.

Ziua dedicată împlinirii a 130 de ani de activitate a seminarului a fost încheiată prin celebrarea sfintei Liturghii pontificale în capela Institutului, prezidată de ÎPS Ioan Robu.

Michail Iulian Echert



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat