Închiderea porților sfinte
Porțile sfinte, deschise cu ocazia Anului Sfânt al Milostivirii la 13 decembrie 2015 au fost închise în Dieceza de Iași, duminică, 13 noiembrie, printr-o celebrare solemnă de mulțumire în catedrala din Iași, începând cu ora 11.00, și după-amiază, la ora 18.00, la Cacica și Bacău.
Timp de un an poarta sfântă a amintit de Isus Cristos care a spus: "Eu sunt poarta" (In 10,7b) și de faptul că oamenii au deschisă mereu poarta către inima milostivă a lui Dumnezeu.
Duminică, 20 noiembrie, papa Francisc a închis Anul Milostivirii și poarta sfântă din bazilica "Sfântul Petru". Sanctitatea Sa a stabilit ca porțile sfinte ale bazilicilor din Roma și din diecezele lumii să se închidă în duminica precedentă acestui eveniment.
În prezența PS Petru Gherghel și a PS Aurel Percă, la închiderea solemnă a porții sfinte din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași au participat membrii Consiliului Consultorilor Diecezani, superiorii majori ai familiilor călugărești, responsabilii oficiilor Curiei diecezane și a tuturor structurilor și centrelor de formare și de educație din Dieceza de Iași, preoți, seminariști, persoane consacrate și laici.
La începutul celebrării, după procesiunea prin catedrală care a pornit din sacristie, episcopii și ceilalți preoți au trecut prin poarta sfântă. Ritualul de închidere a porții a cuprins rugăciuni speciale atât la începutul sfintei Liturghii, cât și la finalul acesteia. Înainte de încheierea Liturghiei de mulțumire pentru toate darurile primite în acest An Sfânt toți cei din biserică au intonat imnul de preamărirea a lui Dumnezeu, numit "Magnificat", în timp ce poarta sfântă a fost închisă de păstorul diecezei. Icoana cu Isus cel milostiv a stat în apropierea altarului.
În după-amiaza aceleiași zile au avut loc celebrări de închidere a porților sfinte din biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Bacău, prezidată de PS Petru Gherghel, și din sanctuarul marian de la Cacica, prezidată de PS Aurel Percă.
Ca pregătire a evenimentului de duminică, 13 noiembrie, preoții și credincioșii au fost invitați ca în săptămâna 7-12 noiembrie să recite, în cadrul sfintelor Liturghii, rugăciunea Sfântului Părinte Francisc pentru Anul Jubiliar al Milostivirii, iar duminică, 13 noiembrie, la sfârșitul Liturghiilor, să intoneze, ori să proclame imnurile "Te Deum" sau "Magnificat".
Început la 8 decembrie 2015, Anul Sfânt al Milostivirii s-a încheiat la 20 noiembrie, când în Biserica Catolică a fost sărbătoarea Cristos, Regele Universului. Acest timp a avut menirea de a redescoperi îndurarea lui Dumnezeu față de oameni și de a o arăta la rândul lor celor din jur, așa cum spunea papa Francisc în "Misericordiae vultus", documentul de convocare a Anului Milostivirii: "Așa cum el este milostiv, tot așa suntem chemați și noi să fim milostivi, unii față de alții".
În acest an au fost organizate celebrări speciale (jubilee) pentru diferite categorii de persoane; pelerinaje la porțile sfinte; congrese ale milostivirii; zile speciale cu predici tematice (misiuni populare) - mai ales despre parabolele milostivirii, faptele de milostivire trupească și sufletească -; au fost ocazii de spovezi și s-au ținut cateheze.
Jubileul a fost un an "de har" și o bună ocazie pentru ca oamenii să-și propună să fie mai buni. În acest an mulți au experimentat milostivirea divină în viața lor și au arătat la rândul lor milostivire față de cei de lângă ei. Poarta sfântă a fost închisă, dar milostivirea lui Dumnezeu și a noastră continuă.