; iar el nu va permite nimănui să-și piardă speranța.
Ce merg să fac în misiune!? Merg să mă identific cu suferința, chinul, durerea oamenilor, pentru că o luptă inegală i-a îmbătrânit prematur. Merg pentru a trăi cu ei, pentru a trăi altfel creștinismul meu și speranța pe care o am în Cristos; merg pentru a fi cu cei săraci și neînsemnați; merg pentru a împărtăși cu ei riscurile și speranța acestui ceas al renașterii.
Rugați-vă pentru mine. Pe curând!"
"Este nevoie de mine dincolo, departe, acolo unde este mai puțină viață", spunea părintele Giuseppe și a ieșit pentru a fi un ucenic misionar, punând în slujba lui Dumnezeu propria ființă - talentul, creativitatea, înțelepciunea, experiența - pentru a duce mesajul compasiunii lui Dumnezeu. Aceasta este adevărata angajare misionară, o angajare care cere tot ceea ce avem și suntem.
Mesajul continuă vorbind despre milostivirea Tatălui care întâlnește fiecare creatură, care caută să adune la sânul său, asemenea "sânului matern", orice creatură oricât de mică, asuprită, sau îndepărtată ar fi. Asemenea unei mame, Dumnezeu le dă viață copiilor săi, vrea să-i crească și să-i educe. Chiar în fața "fragilității și infidelităților lor", el "se înduioșează și freamătă de compasiune..., el este milostiv față de toți". La această milostivire face referință Sfântul Părinte atunci când îi invită pe membrii Bisericii să o facă cunoscută, să o mărturisească până la marginile pământului. Acesta ar trebui să fie țelul oricărui misionar.
Milostivirea lui Dumnezeu își află "manifestarea cea mai înaltă" în Cristos, Cuvântul întrupat. Cel care îl primește pe Isus prin evanghelie și-l urmează prin sacramente, cu ajutorul Duhului Sfânt, poate deveni milostiv precum Tatăl; iar Biserica trebuie să fie în mijlocul omenirii "comunitatea care trăiește din milostivirea lui Cristos": se simte privită și aleasă de el cu iubire. Din această imagine frumoasă a iubirii lui Dumnezeu, ucenicul misionar își "scoate stilul mandatului său, trăiește din ea și o face cunoscută". În acest sens, papa Francisc amintește și de prezența feminină în lumea misionară, prin implicarea lor în vestirea directă și slujirea caritativă.
Un alt amănunt important în mesaj este acela al evanghelizării care "pornește de la activitatea educativă". E nevoie de timp și angajare, asemenea viticultorului (cf. Lc 13,7-9), pentru a aștepta roade. Biserica are nevoie de ani de formare, pentru a vedea roadele evanghelizării.
Asemenea pr. Giuseppe, preoți și surori din dieceza noastră au pornit pentru a duce mesajul de pace, milostivire și viață. Dar ei vor avea mereu nevoie de ucenici misionari rămași acasă, care să-i susțină prin rugăciuni și gesturi concrete.
Dumnezeu să ne ajute, să fim toți ucenici misionari ai păcii, milostivirii și vieții!
Pr. Florin-Petru Sescu