Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

În fratele meu trăiește Cristos cel milostiv. Maximilian Kolbe

Cine vrea să fie cu adevărat bun trebuie să învețe de la profesioniști. Această realitate se verifică și în cazul spiritualității și al milostivirii. Cei care au dorit să trăiască o viață de sfințenie plină de milostivire au învățat de la Cristos și de la sfânta Maria. Milostivirea "este cel mai minunat atribut al Creatorului și Răscumpărătorului" (Dives in misericordia, nr. 13) și nimeni pe pământ nu l-a experimentat într-o manieră atât de radicală și tulburătoare cum i s-a întâmplat sfintei Fecioare Maria.

Luna octombrie o aduce aproape de inima noastră pe Regina sfântului Rozariu, Maica milostivirii, de la care generații după generații au învățat să fie "milostivi ca Tatăl". Printre cei care au învățat de la "Mama Răstignitului" misterul crucii și al milostivirii se numără și sfântul Maximilian Maria Kolbe.

Raimond Kolbe s-a născut la 8 ianuarie 1894, într-o familie săracă din Polonia. Pe când era doar un copil, i-a apărut Fecioara Maria arătându-i două coroane de trandafiri - una albă și una roșie - și i-a propus să aleagă. El le-a luat pe amândouă: curăția și martiriul.

La 4 septembrie 1910 a îmbrăcat haina franciscană, luându-și numele de Maximilian. A fost trimis să studieze filozofia și teologia la Roma. La 17 octombrie 1917, împreună cu alți șase colegi, s-a consfințit preacuratei Fecioare Maria și a întemeiat asociația "Oastea Neprihănitei".

După ce a fost sfințit preot, pentru o scurtă perioadă a fost profesor în Seminarul de la Cracovia. Inima sa îndrăgostită de sfânta Fecioară i-a dat forța necesară să învingă problemele de sănătate și să întemeieze în anul 1927 "Orașul Neprihănitei" - "Niepokalanów". Deja în anul 1922 publicase revista "Cavalerul Neprihănitei", care în anul 1938 era distribuită în peste un milion de exemplare în toată lumea. Orașul Neprihănitei avea cea mai mare tipografie din Europa și edita publicații în cinstea Maicii Domnului, în milioane de exemplare.

Invitat de un grup de japonezi entuziasmați de cele ce se petreceau la "Niepokalanów", Maximilian a mers în Japonia în anul 1930, împreună cu câțiva frați. S-a stabilit la Nagasaki, unde a întemeiat și o mănăstire. La întoarcerea în țară, a străbătut cu trenul toată Rusia, vorbind cu înflăcărare despre Preacurata: "Cine o are pe Maria de mamă, îl are pe Cristos de frate".

Când armatele germane au ocupat Varșovia, au voit să distrugă Niepokalanówul. I-au alungat sau arestat pe frați și au confiscat tipografia. În februarie 1941, părintele Maximilian a fost arestat și aruncat în închisoarea din Pawiak, apoi, în luna mai, a fost transferat la Auschwitz.

Într-o zi s-a întâmplat să evadeze cineva din lagăr și naziștii, drept pedeapsă, au început să aleagă zece prizonieri pe care să-i trimită la moartea prin înfometare. Unul dintre cei zece aleși, Franciszek Gajowniczek, a început să strige: "Soția mea! Copiii mei! Nu-i voi mai revedea niciodată" și, plângând și îngenuncheat, cerea să fie salvat. Voia să-și revadă soția, copiii și implora cu lacrimi ajutorul cerului. Văzând toate acestea, Maximilian Kolbe a ieșit în fața naziștilor și le-a spus: "Voi merge eu să mor în locul lui!" Toți au fost uimiți, dar i-au acceptat cererea și l-au trimis la moarte. A murit prin înfometare, la 14 august 1941, pentru ca fratele său, un străin în care a văzut chipul lui Cristos cel milostiv, să poată trăi. Ultimele sale cuvinte au fost: "Ave Maria".

A fost beatificat în anul 1974 de papa Paul al VI-lea, iar în luna octombrie a anului 1982 a fost declarat sfânt de papa Ioan Paul al II-lea.

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat