Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Canonizarea Maicii Tereza de Calcutta

Maica Tereza de Calcutta a fost ridicată la cinstea altarelor duminică, 4 septembrie. La Liturghia de canonizare, prezidată de papa Francisc în piața "Sfântul Petru" din Vatican, au participat aproximativ 120.000 de persoane.

Zeci de mii de participanți erau din rândul asociațiilor de voluntariat, care au încheiat duminică celebrările jubiliare în contextul Jubileului Milostivirii. De asemenea, au fost prezente mai multe grupuri de pelerini, catolici, dar și de alte religii, din Albania, India, Mexic, Nigeria etc. Au concelebrat aproximativ 70 de cardinali, 400 de episcopi și peste 1.700 de preoți. La celebrare a fost prezent și PS Petru Gherghel.

În cadrul omiliei, papa a scos în evidență preocuparea Maicii Tereza pentru cei mai slabi și mai marginalizați oameni ai societății.

După sfânta Liturghie, Sfântul Părinte a invitat la prânz 1.500 de persoane sărace. Masa a fost oferită în antreul aulei "Paul al VI-lea", invitații fiind oameni săraci din diferite orașe italiene, în special cei care sunt îngrijiți de Surorile Maicii Tereza la Milano, Bologna, Florența, Napoli și Roma. Prânzul a fost servit de aproximativ 300 de călugărițe și călugări din congregațiile fondate de sfânta Tereza, ajutați de voluntari.

Prezent la Roma împreună cu credincioșii români aflați în pelerinajul național, PS Petru a transmis credincioșilor din România într-un interviu pentru Radio Vatican îndemnurile Maicii Tereza de Calcutta de a avea credință și curaj în a trece prin toate greutățile pentru că numai cu Dumnezeu putem avea fericirea și mulțumirea.

Luni, 5 septembrie, în Piața "Sfântul Petru", cardinalul secretar de stat Pietro Parolin a prezidat sfânta Liturghie de mulțumire pentru canonizarea Maicii Tereza.

În biserica "Inima Neprihănită a Mariei" din Bacău la inițiativa surorilor "Misionarele Carității" sâmbătă, 10 septembrie, s-a celebrat o Liturghie de mulțumire pentru declararea ca sfântă a Maicii Tereza de Calcutta. Celebrarea a fost prezidată de Mons. Benone Farcaș, rectorul Seminarului din Iași, care la final a transmis mesajul PS Petru Gherghel pentru surorile de la Bacău. "Dragi surori, de aici de la Roma, unde a fost o mare sărbătoare în jurul sfintei Tereza de Calcutta și încă mai este, vă transmit multe gânduri de bucurie și momente de fericire de la Domnul prin mijlocirea maicii voastre ocrotitoare". Au concelebrat pr. paroh Cristinel Alecu, și mai mulți preoți din Bacău și împrejurimi.

Tot sâmbătă s-au împlinit 70 de ani de când Maica Tereza de Calcutta a avut revelația "celei de-a doua chemări a Domnului". "Vino, fii lumina mea!", Isus rugând-o să-și dedice viața celor mai săraci dintre cei săraci, celor bolnavi și nevoiași.

Pentru comunitatea "Inima Neprihănită a Mariei" a fost un prilej bun de a-i mulțumi bunului Dumnezeu și Maicii Tereza pentru prezența surorilor în cadrul comunității, mai ales că timp de 20 de ani credincioșii din această zonă a orașului Bacău s-au adunat zilnic în jurul surorilor la celebrarea sfintei Liturghii în capela lor.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

"Maica Tereza, în toată existența sa, a fost împărțitoare generoasă a milostivirii divine, făcându-se disponibilă tuturor prin primirea și apărarea vieții umane, cea nenăscută și cea abandonată și aruncată. (...) Misiunea sa în periferiile orașelor și în periferiile existențiale rămâne în zilele noastre ca mărturie elocventă a apropierii lui Dumnezeu de cei mai săraci dintre săraci. Astăzi încredințez această emblematică figură de femeie și de consacrată întregii lumi a voluntariatului: ea să fie modelul vostru de sfințenie! (...) Această neobosită lucrătoare a milostivirii să ne ajute să înțelegem tot mai mult că singurul nostru criteriu de acțiune este iubirea gratuită, liberă de orice ideologie și de orice legătură și revărsată spre toți fără deosebire de limbă, cultură, rasă sau religie". (Papa Francisc)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat