- În apararea sanatatii - |
Pericolele toamnei: dioxidul de carbon
Toamna se numără bobocii, toamna se culeg roadele câmpului. Toamna este, de asemenea, sezonul potrivit pentru producerea vinului în gospodării. Procesul aduce cu sine mai multe pericole. Unul dintre acestea este intoxicația cu dioxid de carbon rezultat din fermentația vinului. În timpul fermentației (fierberii) drojdia transformă zahărul din sucul de struguri în alcool și în dioxid de carbon. Acesta din urmă iese din butoaie/damigene și se acumulează în încăperea în care este depozitat vinul (beci, cămară, magazie etc.), înlocuind oxigenul din aer. Oamenii riscă să îl inhaleze atunci când intră în aceste încăperi, mai ales dacă nu sunt aerisite.
Dioxidul de carbon se găsește în concentrații mici în mod normal în atmosferă. Este asimilat de plante - care îl transformă în oxigenul pe care noi îl inspirăm în fiecare moment și care este esențial supraviețuirii. La nivelul țesuturilor se produc procese din care rezultă dioxid de carbon, care ajunge la plămâni pe calea venelor și care este ulterior eliminat în timpul expirului, ajungând în atmosferă. Aceste surse de dioxid de carbon sunt însă nesemnificative și netoxice, spre deosebire de cel produs în timpul fermentației vinului. Alte surse toxice: fântâni vechi, silozuri de cereale, guri de canal, cuptoare de ars var, incendii, procese de putrefacție de orice fel.
Ce anume îl face să fie periculos?! Ar fi trei aspecte: nu are culoare și nici miros, deci nu poate fi detectat cu ajutorul simțurilor. Poate determina, în schimb, uneori, iritație la nivelul căilor respiratorii, simțită ca înțepături în nas, pe limbă, în gât. Este mai greu decât aerul, astfel că se găsește imediat deasupra solului. Există riscul ca atunci când intrați în beci/cămară și vă aplecați pentru a lua un furtun, să atingeți nivelul unde s-a acumulat cel mai mult gaz.
Calea obișnuită de acces în organism este cea respiratorie, în timpul inspirului, dar poate ajunge în sânge și prin piele. Ulterior, din sânge ajunge la organe. Cel mai sensibil la acțiunea dioxidului de carbon este creierul, cel care coordonează, de altfel, tot ce se întâmplă în organism.
Manifestările intoxicației depind de timpul de expunere și de concentrația dioxidului de carbon din încăpere, dar și de factori individuali cum sunt, de exemplu, vârsta (copiii și vârstnicii sunt mai afectați) și starea de sănătate (risc mai mare pentru cei cu afecțiuni ale plămânilor, inimii și creierului). Afectarea creierului determină dureri de cap, slăbiciune musculară și oboseală, senzație de amețeală, tulburări de vedere și de auz, confuzie. Respirația devine dificilă, cu inspir și expir profund și rar, cu apariția senzației de sufocare. Tensiunea arterială scade și inima bate mai repede. În final apar convulsii și pierderea cunoștinței.
Măsuri de precauție care trebuie luate: aerisiți bine încăperile în care fierbe vinul; nu intrați în încăpere dacă sunteți singur acasă - anunțați pe cineva că intrați în încăperea respectivă, pentru a fi atenți la timpul petrecut acolo; dacă cel intrat își pierde cunoștința, apelați serviciul de urgențe și nu intrați pentru a oferi singur ajutor, deoarece riscați să deveniți o altă victimă a gazului. Dioxidul de carbon nu întreține arderea, astfel că dacă intrați cu o lumânare aprinsă în încăpere, aceasta se va stinge. Desigur, se stinge și din cauza lipsei de oxigen, nu doar a prezenței dioxidului. Așa că indiferent de cauză, dacă lumânarea se stinge, ieșiți imediat afară.
Dioxidul de carbon este un gaz care pune viața în pericol și de aceea se recomandă atenție maximă la măsurile de precauție în perioada de fermentație a vinului.
Dr. Bianca Hanganu