Știri interne
Jubileul de 180 de ani
Uniunea Polonezilor din România și Parohia Pleșa au organizat duminică, 24 iulie, în ziua hramului bisericii din localitate, diferite manifestări prilejuite de împlinirea a 180 de ani de la înființarea localității Pleșa. Liturghia de hram a fost prezidată de PS Petru Gherghel. În cimitirul vechi al satului episcopul a sfințit noua capelă "Sfântul Ioan Paul al II-lea". A fost lansată monografia Pleșa - Istoria satului și a parohiei, de pr. dr. Alfons-Eugen Zelionca. Manifestările s-au încheiat cu un program artistic susținut de ansambluri artistice din Pleșa, Solonețu Nou, Poiana Micului, Polonia și Slovacia.
Spre referendum
Curtea Constituțională a României a decis la 20 iulie că propunerea legislativă, susținută prin semnătură de 3 milioane de cetățeni cu drept de vot ai României, prin care se dorește ridicarea la rang de principiu constituțional a definiției căsătoriei din Codul civil, dintre un bărbat și o femeie, îndeplinește condițiile prevăzute de lege. Inițiatorii propunerii de revizuire solicită Senatului și Camerei Deputaților să dezbată și să adopte în procedură de urgență proiectul de lege, în așa fel încât referendumul de revizuire să poată fi organizat la data alegerilor generale din 2016.
Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna august, au fost: zilele familiei și ale milostivirii la Pildești (3-5 august); Întâlnirea Diecezană a Familiilor la Pildești (6 august); cursuri pentru logodnici la Bacău (13 august) și Roman (20 august); exerciții spirituale pentru familii, la Casa "Gaudium et Spes" de la Traian (19-21 august); seară dedicată familiei în Parohia Traian (20 august); simpozionul "Familia, semnul milostivirii lui Dumnezeu pentru lume și pentru Biserică" la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași (26-28 august).
Jubileu de 150 de ani
Congregația "Notre Dame de Sion" a împlinit 150 de ani de prezență în Moldova. Jubileul va fi marcat la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, în perioada 16-17 septembrie, prin simpozionul "Cuvântul lui Dumnezeu în pastorația și viața Bisericii și viața creștină", organizat în colaborare cu Oficiul de Pastorație Biblică. În ziua de 18 septembrie în biserica "Sfântul Mihail" din Săbăoani, PS Aurel Percă va prezida o Liturghie solemnă, de mulțumire pentru cei 150 de ani de activitate. La Iași, în biserica "Sfântul Anton", jubileul va fi marcat la 25 septembrie, prin Liturghia solemnă prezidată de PS Petru Gherghel. Surorile acestei congregații au fost aduse în Moldova de episcopul Iosif Salandari, mai întâi la Iași, în anul 1866 și apoi la Galați, în anul 1867.
Lansare de carte
Monografia Iugani, file de istorie, de pr. Ieronim Budulai, a fost lansată în ziua patroanei comunității din Iugani (22 august). Cartea a apărut la Editura "Presa Bună" și în cele 272 de pagini încearcă să lămurească trecutul localității Iugani. Viața culturală, administrativă, socială și religioasă a satului sunt descrise în cele opt capitole însoțite de fotografii, catagrafii, status animarum și statistici. Cartea a apărut în două variante: una cu fotografiile color și cealaltă cu fotografiile alb-negru. La Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel au fost prezenți pr. Alois Moraru, pr. Cornel Cadar și autorul, care au vorbit despre carte.
Atestare de 175 de ani
Comunitatea din Cireșoaia a marcat în ziua hramului, 24 iulie, împlinirea a 175 de ani de atestare documentară a bisericii catolice din localitate. Biserica din "Slanichi" a fost construită din paiantă în anul 1841 sub patronajul Sfinților Ioachim și Ana, după cum notează Statistica bisericilor catolice din Moldova, 1871-1872. După anul 1872, pr. Domenico Dalla Posta a construit biserică din zid la Slănic. Statistica anului 1920 a Parohiei Târgu Trotuș menționează că au fost distruse biserica "Sfânta Ana" și casa bisericii. Statistica din anul 1922 notează punerea pietrei fundamentale la biserica nouă din Slănic, "Sfânta Ana". Lucrările au stagnat până în anul 1946, când a fost dat în folosință edificiul construit din piatră cioplită.
Sfințiri de biserici
În luna septembrie vor fi sfințite trei biserici din dieceză: Huși-Corni (4 septembrie); Cerdac (10 septembrie) și Solca (25 septembrie).
Trei noi parohii
Preasfințitul Petru Gherghel a semnat, la 10 august, un decret de înființare a trei noi parohii, începând cu 1 septembrie: Săbăoani "Regina Sfântului Rozariu", în cartierul Nord-Licușeni, unde s-a construit o biserică având destinația de a fi sanctuar marian zonal, fostă parte componentă a Parohiei Săbăoani "Sfântul Mihail"; Gherăeștii Noi "Sfânta Fecioară Maria, Regina Lunii Mai", anterior filială a Parohiei Barticești; Ferăstrău "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", fostă filială a Parohiei Oituz. Numirea parohilor în aceste parohii urmează să fie făcută la 15 septembrie. Cu cele trei parohii numărul parohiilor din Dieceza de Iași se ridică la 153.
Transferuri
Prin decrete episcopale, PS Petru Gherghel a procedat la următoarele transferuri de preoți vicari, care au intrat în vigoare începând cu 1 august: pr. Marius Adam jr. - Cireșoaia; pr. Gabriel Bîrnat - Onești "Sfânta Tereza"; pr. Marius-Petrică Ilieș - Săbăoani "Sfântul Mihail"; pr. Gheorghe Milia - Răducăneni; pr. Gabriel-Cătălin Păuleț - Tuta. Pr. Mihai Gălățanu a fost numit ca vicar la Adjudeni începând cu 8 august.
Pe scurt
- 3 septembrie: Întâlnirea națională de toamnă a terezinelor, cu tema: "Bucuria persoanei consacrate ca mărturie evanghelică", la Săbăoani în Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul"
- 29 septembrie: Împlinirea a 130 de ani de la înființarea Seminarului Diecezan "Sfântul Iosif" din Iași (1886).