Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Introducere în tulburările somnului

Lipsa de igienă a somnului și stilul de viață nesănătos pot cauza numeroase tulburări în acest proces de refacere a energiilor. Unele afectează un număr extrem de redus de persoane, cu altele se confruntă adesea mii de oameni: copii și adulți, femei și bărbați. Unele sunt grave și necesită medicație pentru vindecare, altele sunt trecătoare și nu necesită decât schimbarea stilului de viață. Prin tulburare de somn se înțelege orice situație care determină dificultate la adormire, la menținerea somnului pe timpul nopții sau la păstrarea stării de vigilență pe timpul zilei. Vă voi povesti în continuare despre trei dintre acestea: insomnia, sforăitul și sindromul apneei obstructive în somn.

Insomnia este cea mai comună și se manifestă prin dificultate la adormire și la menținerea somnului nocturn. Uneori, insomnia este determinată de griji, stres sau emoții pentru o activitate din viitorul apropiat. În acest caz trece de la sine, fără medicație, odată cu dispariția acestor preocupări. Alteori, simptomele sunt prezente o perioadă mai lungă de timp - caz în care pot interveni și unele afecțiuni respiratorii sau cardiace, dar și igiena inadecvată a somnului. Consumul excesiv de cafea, tutun și alcool, alimentația greșită, activitățile nocturne prelungite, disconfortul dormitorului și prezența unor animale de apartament contribuie în plus la instalarea acestei tulburări. Se adaugă statul prelungit în pat fără a dormi efectiv, cititul și consumul de alimente în pat și vorbitul îndelungat la telefon din pat. Astfel de practici trebuie evitate.

În mod normal, când inspirăm în timpul somnului - în drumul său spre plămâni - aerul trece prin nări, laringe și trahee fără a face niciun zgomot. Dacă, în schimb, întâlnește obstacole pe traseu, trecerea devine dificilă și determină vibrarea părților moi ale gâtului care vor produce zgomotul specific sforăitului. Obstacolele înseamnă aici amigdale sau limbă mărite de volum, surplus de grăsime în zona gâtului (care face presiune pe căile aeriene determinându-le să se îngusteze), precum și alte formațiuni care ocupă parțial acest spațiu. Un alt obstacol este căderea limbii spre gât. Am menționat în articolul trecut că în timpul somnului se produce o relaxare a mușchilor, iar limba este un organ format din mușchi. Dar la această relaxare normală se adaugă relaxarea determinată de consumul de cafea sau tutun pe timpul serii. Din această cauză limba cade spre gât îngreunând trecerea aerului și de aceea sforăitul dispare la întoarcerea pe o parte.

Sforăitul este și un simptom frecvent al apneei obstructive în somn (dar nu înseamnă că toți cei care sforăie suferă de această afecțiune). Apnee înseamnă absența respirației. Apneea obstructivă în somn înseamnă că în timpul somnului, din cauza blocării căilor aeriene, respirația se oprește. De obicei timp de 10 secunde, dar uneori poate dura mai mult. Această oprire a respirației determină creierul să răspundă prin trezirea persoanei exact cât să ia o gură de aer. Aceasta se întâmplă de mai multe ori pe parcursul nopții, contribuind la privarea de somn a persoanei, cu o multitudine de consecințe atât pe plan medical, prin apariția unor disfuncții, cât și pe plan social, economic și cultural. Cauzele blocării căilor aeriene sunt comune cu cele ale sforăitului, doar că în acest caz blocajul este complet, nemaipermițând deloc trecerea aerului. Semne care pot ridica suspiciunea acestei tulburări: sforăit zgomotos, somnolență diurnă excesivă, dureri de cap dimineața, oboseală după somn și senzația de gură uscată la trezire.

Esențial în vindecarea acestor tulburări este schimbarea stilului de viață: orarul regulat al somnului, reducerea stresului, scăderea în greutate și evitarea excesului de cafea, alcool și tutun.

Dr. Bianca Hanganu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat