Albert Chmielowski - Omul bun ca pâinea
Frumos este doar ceea ce are puterea de a schimba sufletul unui om. Fie că vorbim despre frumusețea creației sau a creaturilor, fie că vorbim despre frumusețea operelor de artă, adevărata lor valoare stă în puterea de a atinge sufletul și de a-l transforma într-un izvor de milostivire.
O astfel de frumusețe mântuitoare a atins viața fratelui Albert în timp ce se străduia să realizeze capodopera vieții sale: Ecce homo. Născut în Polonia la 20 august 1845, sfântul Albert (Adam) Chmielowski a devenit imediat cunoscut la Varșovia și considerat unul dintre cei mai promițători artiști. Dorința sa cea mai mare era să întipărească frumusețea chipului lui Cristos pe o bucată de pânză.
Însă tocmai Cristos i s-a descoperit și l-a chemat: "Învață de la mine. Eu sunt blând și smerit" (Mt 11,29). Fratele Albert și-a dat seama că acest chip al lui Cristos există deja întipărit în oameni, iar rolul artistului este doar să-l descopere. Astfel, îmbrăcând o tunică săracă, a părăsit atelierul său de muncă și s-a dus să-l redescopere pe Cristos în cei săraci. A înțeles că adevărata imagine a lui Cristos este în cei săraci, nu în muzee, nu în operele de artă.
Primii săraci i-a îngrijit chiar în locuința sa. Apoi a început să-i viziteze pe săracii înghesuiți în dormitoarele publice din Cracovia, un loc al suferinței și al degradării umane. Nimeni nu îndrăznea să intre acolo din cauza mizeriei și a violenței. Sfântul Albert a intrat, a văzut și a înțeles imediat că acolo, pentru a-i ajuta pe săraci, nu poți merge în vizită. Săracii nu au nevoie de vizitatori, ci de frați: dacă vrei să ajuți, trebuie să mergi și să trăiești cu ei, devenind fratele lor.
A abandonat o carieră ce se anunța strălucită, a vândut tot ce avea, în special operele sale, și s-a dedicat slujirii săracilor. A mers să trăiască printre ei. A investit toți banii pentru renovarea acelor adăposturi, transformându-le în adevărate "case de asistență". Apoi s-a făcut cerșetor în favoarea cerșetorilor săi. Deseori puteai auzi pe străzile Cracoviei: "Iată-l pe Adam Chmielowski, cel care înainte era un pictor celebru. Acum s-a făcut părinte al săracilor". El "cerea pomană cu umilință și cu un zâmbet foarte dulce și primea ofertele aproape cu lacrimi în ochi, din recunoștință. Nu se înțelegea cine era mai fericit: cel care primea sau cel care dădea".
S-a dedicat în întregime carității tocmai în vremurile care pregăteau revoluția comunistă în Rusia. Sărăcia purta omenirea spre revoluție, însă fratele Albert dorea o revoluție a carității, dorea o lume a milostivirii. El a reușit să strângă în jurul său mulți colaboratori și să întemeieze o congregație masculină și una feminină. Regula de bază era sărăcia: cine dorea să intre în congregația sa trebuia mai întâi să dăruiască săracilor tot ceea ce avea. Devenise un nou sfânt Francisc care umbla pe străzile din Cracovia și spunea tuturor: "Dacă Isus este pâine, să devenim și noi pâine, dăruindu-ne pe noi înșine? Trebuie să fim buni ca pâinea".
Fratele Albert a murit în 1916. În anul 1949, Karol Wojtyla, pe atunci doar un tânăr preot, a scris despre fratele Albert drama intitulată Fratele Dumnezeului nostru. Ajuns papă, același Karol Wojtyla l-a beatificat la 22 iunie 1983, iar în anul căderii comunismului, la 12 noiembrie 1989, l-a declarat sfânt: "Fratele Albert a învățat direct de la Cristos să-și dăruiască sufletul", să-și dăruiască viața întreagă săracilor. El a învățat de la Cristos să fie milostiv și să împartă pâinea cu cei flămânzi și casa cu cei lipsiți de adăpost (cf. Is 58,7).
Pr. Laurențiu Dăncuță