Sportul, pacea și milostivirea
În luna august a Anului Jubiliar al Milostivirii Divine se dă startul celei de-a XXXI-a ediții a Jocurilor Olimpice, ale căror începuturi se află în antichitate. Atunci, pacea condiționa desfășurarea întâlnirilor sportive: toate conflictele politice și militare dintre cetățile grecești încetau, instaurându-se așa-numita "pace olimpică".
După o lungă perioadă de întrerupere (1500 de ani), anticele întâlniri sportive au fost reluate sub forma Jocurilor Olimpice moderne, în anul 1896. Participarea este adresată tuturor națiunilor. Idealul păcii este păstrat, iar jurământul olimpic amintește că "important nu este să câștigi, ci să participi, așa cum în viață nu contează triumful, ci lupta". Cu toate acestea, au existat situații în care Jocurile Olimpice nu s-au mai desfășurat din cauza războaielor sau au fost tulburate de acte de violență, iar performanțele sportive au fost îmbunătățite în mod artificial.
Constatând limitele umane și în acest domeniu al vieții, invocăm ajutorul lui Dumnezeu pentru ca sportul să fie ocazie de întâlnire fraternă între popoare și să contribuie la cauza păcii în lume, amintindu-ne cuvintele pe care Isus i le-a adresat sfintei Faustina Kowalska: "Omenirea nu va găsi pacea atât timp cât nu se va întoarce cu încredere spre milostivirea mea". ( MJ, 300)
Celina Romila