Marele Sinod
Sfântul și Marele Sinod Panortodox a avut loc în insula Creta în perioada 19-26 iunie. Au participat primații și episcopii a zece dintre cele paisprezece Biserici Ortodoxe autocefale. Nu au fost prezenți ortodocșii ruși, cei din Bulgaria, Georgia și din Patriarhia de Antiohia.
Temele dezbătute în cadrul Sinodului au fost: Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană, Diaspora ortodoxă, Autonomia și modul proclamării acesteia, Sfânta taină a Cununiei și impedimentele la căsătorie, Importanța postului și a respectării acestuia astăzi și Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine. La finalul Sinodului a fost semnat un document oficial împărțit în șapte capitole, care proclamă și ocrotește printre altele sfințenia căsătoriei dintre bărbat și femeie, sacralitatea vieții, pacea în lume, grija față de natură și condamnă tot ceea ce se opune vieții, relativismul religios și toate formele de persecuție împotriva religiei.
La Sinodul panortodox papa Francisc a trimis o delegație, cu statut de "observatori fraterni", condusă de cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.
Deși Patriarhia Moscovei, care nu a participat la Sinod, îl consideră "Un eveniment important pentru istoria procesului conciliar, dar nu un conciliu panortodox", totuși acesta a fost un prim pas de întâlnire și dialog între Bisericile Ortodoxe din întreaga lume.